Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő csütörtökön kijelentette, hogy országa olyan súlyos belső és külső fenyegetésekkel néz szembe, amelyek miatt engedélyeznie kellett, hogy Moszkva több tucat taktikai atomfegyvert telepítsen a területére.

A belarusz elnök azt állította, hogy az ellenzék azt tervezi, hogy elfoglal egy körzetet az ország nyugati részén, és támogatást kér a NATO-csapatoktól. Ezt az állítást az érintettek nevetségesnek minősítették – írja a Reuters.

Ugyanezen a találkozón Ivan Tertel, a belarusz KGB biztonsági szolgálatának vezetője azt mondta, hogy emberei meghiúsították a NATO-tag Litvániából indított drónok támadásait a főváros, Minszk ellen. Vilnius tagadta, hogy ilyen támadást egyáltalán indított volna.

Tertel azt is elmondta, hogy a belarusz biztonsági szervek napi szinten dolgoznak azon, hogy meghiúsítsák azokat az általa folyamatosnak nevezett kísérleteket, amelyek célja, hogy Ukrajnából fegyvereket csempésszenek Belaruszba „terrortámadások és szabotázsakciók végrehajtására”.

Aljakszandr Lukasenka, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese, gyakran hivatkozik a NATO vagy Ukrajna támadásának veszélyére, hogy ezzel indokolja az Oroszországgal való szorosabb katonai együttműködést, valamint védelmi és biztonsági apparátusának állandó, magas fokú készültségben tartását. Az elnök belarusz népi kongresszus, a legfeljebb 1200 küldöttből álló alkotmányos testület ülésén beszélt, amelynek a nemzetbiztonsági koncepció és katonai doktrína aktualizált változatát kellett volna jóváhagynia.

A Belta állami hírügynökség idézte Lukasenkót, aki szerint

a jelenlegi realitások az ország biztonsági álláspontjának megváltoztatását teszik szükségessé, ami a nukleáris elrettentés. Azoknak, akik ebbe az irányba terelnek bennünket, tudniuk kellene erről, és racionálisan kellene átgondolatlan döntéseik egyenes következményeit, hogy finoman fogalmazzak

– mondta az elnök.

Az orosz TASZSZ ügynökség idézte Lukasenkát, aki szerint „több tucat” orosz taktikai atomfegyvert telepítettek Fehéroroszországba egy olyan megállapodás alapján, amelyet ő és Putyin tavaly jelentettek be. Ez az első alkalom, hogy Oroszország a szovjet idők óta nukleáris rakétákat telepített egy külföldi országba.

Az ellenzék pszichoterápiára küldené Lukasenkát

A belarusz ellenzék, amelynek vezetői mind börtönben vannak, vagy külföldre menekültek, gúnyolódott Lukasenka azon kijelentésén, hogy az ország nyugati részének egy darabját akarná megkaparintani.

„Azt hiszem, egy pszichoterapeuta feladata lenne Lukasenkát kommentálni, mert a saját világában él, és úgy tűnik, elveszítette a kapcsolatot a valósággal. Ez a kongresszus egy kétségbeesett kísérlet arra, hogy valahogyan helyreállítsa az önmagába vetett bizalmát, és megmutassa a külvilágnak, hogy még mindig vannak támogatói” – mondta Franak Viacorka, a száműzetésben élő Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető egyik vezető tanácsadója.

Lukasenka kijelentette, hogy Lengyelországnak és más NATO-tagországoknak nem kell agresszív fellépésre számítania Minszk részéről, de ennek ellenére több harcra kész zászlóaljat is áthelyezett az ország keleti részéből nyugatra.

Tertel azon állításával kapcsolatban, miszerint Belarusz meghiúsította a Litvániából indított drónok támadásait, Cezary Tomczyk lengyel védelmi miniszterhelyettes arra figyelmeztetett, hogy nem szabad teret engedni az orosz propagandának: „Ezek az emberek mindent megtesznek azért, hogy destabilizálják az Európai Uniót és a NATO-t minden üzenetet, amely az Orosz Föderáció vagy Belarusz oldaláról érkezik, a propaganda elemeként kell kezelni, nem pedig a tényeknek – mondta egy varsói sajtótájékoztatón.