Az orosz elnök a Tucker Carlsonnak adott múlt heti interjújában a történelemre összpontosítva próbálta meg igazolni ukrajnai invázióját.

Tsakhiagiin Elbegdorj, aki 2009 és 2017 között Mongólia elnöke, majd miniszterelnöke volt, az X-en viccelődött Putyin érvelésén.

Olyan térképeket osztott meg, amelyek megmutatták, mekkora volt egykor a Mongol Birodalom, és hogy egy időben a mai Oroszország területének egy részét is uralta.

Putyin beszéde után. Találtam egy mongol történelmi térképet. Ne aggódjatok! Mi egy békés és szabad nemzet vagyunk

– írta Elbegdorj.

Az általa megosztott térképek azt is megmutatták, hogy milyen kicsi volt Oroszország a 15. században.

A Mongol Birodalom egykor a világ legnagyobbja volt. Területe kiterjedt Eurázsia nagy részére, és magában foglalta Kínát és Oroszország nagy részét, valamint a mai Ukrajnát.

Ma a Kína és Oroszország között fekvő Mongólia kisebb ország, de összterületét tekintve még mindig a világ egyik legnagyobb nemzete. Mongólia jelenlegi kormánya nem támogatta Oroszország ukrajnai invázióját, de nem is ítélte el azt nyíltan. Elbegdorj azonban határozottan kiállt Ukrajna mellett.

Azt írta 2023 februárjában, hogy "a világ demokráciáinak még nagyobb elszántsággal kell összefogniuk, hogy kinyilvánítsák, hogy a szabadság nem tárgyalható, és hogy megadják Ukrajnának a győzelemhez szükséges fegyvereket".

Tudom, hogy Putyin nem tűri a szabadságot

– tette hozzá. „Sokszor ültem már vele. Megveti a különbségeket és a versenyt. Fél a szabad Ukrajnától” – számolt be róla a Business Insider.