Egy francia szenátor szerdán azt követelte, hogy Karim Benzemát fosszák meg francia állampolgárságától, miután Gérald Darmanin belügyminiszter azt állította, hogy a futballsztár kapcsolatban áll a Muzulmán Testvériséggel, egy szunnita iszlamista párttal, amelyet több közel-keleti országban terrorista csoportnak tartanak – írja a Politico.

Ha a miniszter megjegyzései igazak, meg kell fontolnunk a Karim Benzema elleni szankciókat

– mondta Valérie Boyer, a konzervatív Republikánus párt alelnöke az X-en közzétett nyilatkozatában.

Visszavehetik Benzema Aranylabdáját is?

A politikus szerint Karim Benzema Aranylabdájának – a legmagasabb egyéni kitüntetés, amelyet egy profi labdarúgó kaphat, és amelyet Benzema 2022-ben nyert – elvétele lehet az első, szimbolikus szankció, és második büntetőintézkedésként az állampolgárságának megvonását javasolta a francia-algériai játékossal szemben.

Nem fogadhatjuk el, hogy egy világhírű francia kettős állampolgár megbecstelenítse, sőt elárulja hazánkat

– áll Boyer közleményében.

A francia szenátor reakciója azután következett be, hogy a belügyminiszter kedden a CNews francia televíziónak adott interjújában azt állította, hogy Benzema kapcsolatban áll a Muzulmán Testvériséggel, anélkül, hogy állítását bizonyítékokkal támasztotta volna alá.

Benzema közismerten kapcsolatban áll a Muzulmán Testvériséggel, ezt mindannyian tudjuk

– mondta Darmanin, aki biztonsági kérdésekben és a szekularizmusban keményvonalas politikát visz. Ezt az információt Benzema ügyvédje, Hugues Vigier gyorsan cáfolta hozzátéve, hogy csapata jogi lépéseket fontolgat a francia miniszter ellen.

A Muzulmán Testvériség egy iszlamista párt, amely az arab tavasz után került hatalomra Egyiptomban, amíg 2013-ban katonai puccsal meg nem buktatták. Katarból kap finanszírozást, és több közel-keleti országban, köztük Dohával szövetséges Szaúd-Arábiában és az Egyesült Arab Emírségekben is terrorista csoportnak számít.

A Ramadán idején böjtöt tartó, hívő muszlim Benzema, aki nem riad vissza attól sem, hogy a közösségi médiában kiteregesse hitét, jelenleg Szaúd-Arábiában él, miután tavaly nyáron – évi 200 millió eurós fizetésért cserébe – a Real Madridtól az Al-Ittihadhoz igazolt.

Benzema  vallása szerepet játszott a költözésben

„Fontos, hogy egy muszlim országban vagyok, ahol azt érzem, hogy szeretnek az emberek, ez új életet ad nekem. Hívő vagyok, így ez lényeges számomra” –mondta a 35 éves csatár. A vallási jelek közterületen való megjelenítése érzékeny téma Franciaországban, ahol 1905 óta törvényileg elválasztják az egyházat és az államot.

Ez a sportra is kiterjed: Az év elején a francia labdarúgó-szövetség (FFF) megtagadta, hogy rövid időre megszakítsák a mérkőzéseket, hogy a muszlim játékosok megszakíthassák a böjtjüket – ezt a gyakorlatot nemrég az angol és a holland labdarúgó-bajnokságban is bevezették –, arra hivatkozva, hogy ez sérti a szekularizmus elvét.

Mindennek megvan a maga ideje: van ideje a sportolásnak, van ideje a vallásgyakorlásnak

– mondta akkor Eric Borghini, az FFF szövetségi játékvezetői bizottságának elnöke az Agence France-Presse-nek.

Az RMC francia rádióadó Darmanin kijelentésének pontosítására vonatkozó kérdésére a miniszteri kabinet azt mondta, hogy „Karim Benzema álláspontjának lassú sodródását figyelte meg az iszlám keményvonalas, szigorú formája felé, amely jellemző a Testvériség ideológiájára, az iszlám normák terjesztésére a társadalom különböző területein, különösen a sportban, ami magában foglalja a muszlim hit hitterjesztését a közösségi médiában”.

Bár a kabinet elismerte, hogy ezek az észrevételek nem jelentenek alapot jogi lépésekre, de különösen aggályos jelzést jelentenek egy ilyen nagy tábornyi követővel rendelkező sportoló részéről.