A spanyol kabinet jóváhagyta az ország úgynevezett arany vízumrendszerének megszüntetésére irányuló intézkedéseket. Ezt a rendszert 2013-ban vezették be az ingatlanpiac összeomlása és az euróvaluta-válság után az ingatlanszektor fellendítése érdekében, és tartózkodási jogot biztosított az ingatlanokba befektető gazdag külföldieknek.

A kritikusok szerint azonban inflációs nyomást okoz, és kiskapuként működik a piszkos pénzek számára, hogy a gazdaságba csorgatva kifehéredjenek. Ez arra késztette Pedro Sanchez kormányát, hogy októberben bejelentse a rendszer fokozatos megszüntetését – írja az Euronews.

Meg fogjuk hozni a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a lakhatás jog legyen, és ne csak egy spekulatív üzlet

– hangsúlyozta a spanyol kormányfő.

Az Európai Bizottság is elégedett lehet

A lakásügyi miniszter elmondta, hogy 2013 és 2023 között több mint 14 ezer ilyen engedélyt adtak ki, főként kínai és orosz állampolgároknak. Sok brit, amerikai, iráni és venezuelai befektető is élt a lehetőséggel, hogy spanyol napfényben ragyogjanak az ingatlanaik, de ennek a világnak most vége szakad. 

A program megszüntetése valószínűleg nem lesz jelentős hatással az ingatlanpiacra. Az Idealista néven futó spanyol ingatlanos weboldal szerint az ebben az időszakban eladott több mint négymillió lakás kevesebb mint 0,1 százalékát vásárolták a program keretében.

Az Európai Bizottság már régóta az ilyen típusú vízumrendszerek megszüntetésére szólít fel, biztonsági kockázatokra hivatkozva, és azt kifogásolva, hogy az állampolgárságot úgy adják meg, hogy a kedvezményezettnek nem is kötelessége az országban élni.