A Charon nevű anticiklon Észak-Afrikából nyomult be a térségbe, és a hét elején 45 Celsius-fok fölé emelheti a hőmérsékletet Olaszország egyes részein – írja a Reuters összeállításában.

Az olasz főváros mellett Firenze városától a szicíliai Palermóig és a félsziget délkeleti részén fekvő Bariig egészségügyi riasztások voltak érvényben a hétvégén, miközben északabbra is emelkedni kezdett a hőmérséklet.

Spanyolországban az erdőtüzek veszélyére figyelmeztettek, és az éjszaka is kemény lesz, a hőmérséklet valószínűleg nem esik 25 °C alá országszerte. A kánikula hétfőtől felerősödik, és a hőmérséklet eléri a 44 fokot az ország déli részén, a Sevillához közeli Guadalquivir-völgyben.

A spanyolországi La Palma szigetén legalább 4 ezer embert kellett evakuálni, a meleg miatt lángra lobbant erődtüzek miatt.

Meteorológusok szerint a Szicíliában két éve regisztrált legmagasabb, 48,8 fokos európai hőmérséklet is megdőlhet a következő napokban, különösen az olaszországi Szardínia szigetén.

Az Egyesült Államokban is a lakosság csaknem egynegyedét rendkívüli hőség miatt figyelmeztették, a Csendes-óceán északnyugati részétől, Kalifornián át, egészen Floridáig.

Hőség: életbe lépett a „vörös kód”

A Belügyminisztérium a hőség miatt elrendelte a speciális eljárásrendet, a „vörös kódot”. Bővebben >>>