Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Rómában, a Szent Péter-bazilikánál részt vett a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén és lerótta kegyeletét a ravatalnál – közölte az MTI-vel a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága.

Novák Katalint és férjét, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest a szertartás előtt Ferenc pápa fogadta.

A 95 éves korában elhunyt emeritus Benedek pápát csütörtökön Rómában a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezték örök nyugalomra.

Először búcsúztatott elhunyt pápát hivatalban lévő pápa

Várhatóan legkorábban vasárnaptól lehet látogatni a csütörtökön örök nyugalomra helyezett XVI. Benedek pápa sírhelyét – közölte a Vatikán szóvivője.

Matteo Bruni elmondta: több napba telik, mire elkészül a néhai pápa végső sírja, emiatt a hétvégéig nem látogatható a Szent Péter-székesegyház altemploma.

XVI. Benedek koporsóját csütörtökön a ceremoniális temetés után, a nagyközönségtől elzárva engedték le az altemplomba, és abban a pápai sírhelyben helyezték el, ahol előtte II. János Pál nyugodott. XVI. Benedek elődjének hamvait 2011-ben, boldoggá avatása után helyezték át a bazilikába.

A nyugalmazott pápa ciprusfából készült koporsóját azután zárták le, hogy szerdán a nagyközönség lerótta tiszteletét a volt egyházfő előtt. A koporsójába helyeztek olyan érméket, melyeket XVI. Benedek pápasága alatt verettek. Vele együtt temették el továbbá azt a köpenyt, melyet egyházfőként viselt, és egy cső alakú fém irattartót, amely az elhunyt életének és pápaságának fő eseményeit foglalja össze.

A gyászmisét és a ceremóniát követően XVI. Benedek koporsóját egy cinkkoporsóba, ezt pedig egy tölgyfából készült koporsóba fektették, így helyezték végső nyughelyére.

A Joseph Ratzinger néven 1927-ben született XVI. Benedek pápa hat évszázada az első olyan egyházfő volt, aki lemondott tisztségéről, ezzel a katolikus egyház kétezer éves történelmében először fordult elő, hogy egy elhunyt pápát a hivatalban lévő egyházfő búcsúztatta.