Körülbelül 141 000 ember keres munkát Ausztria fővárosában. A bécsi Állami Foglalkoztatási Szolgálat (AMS) ügyvezetője, Winfried Göschl alapvetően nagyon pozitívnak látja a bécsi munkaerőpiac teljesítményét, már ami az elmúlt éveket illeti.

A menedékkérők azonban kihívást jelentenek: „legtöbbjük ugyanis nem tud írni és olvasni.”

Szerinte a Bécs és a szövetségi államok közötti munkakereső-megoszlás sem optimális – mondja a krone.tv-nek adott interjújában.

koronavírus-járvány idején ugyan kissé emelkedett a munkanélküliségi ráta, ám „ezt követően nagyon pozitív fejlemény ment végbe, elsősorban a foglalkoztatás meredek növekedésével” – mondta Winfried Göschl. A foglalkoztatás ráadásul 2023-ban is meredeken emelkedik. Igaz, ezzel párhuzamosan idén várhatóan a munkanélküliség is újra emelkedni fog – mondja az AMS vezetője.

Nagy kihívást jelent ugyanis Bécsben a menekültek vagy menedékkérők elhelyezése: a bevándorlók többsége ugyanis nem tud németül. A bécsi AMS főnöke szerint lépni kell: „gondoskodnunk kell arról, hogy ezek az emberek a lehető leggyorsabban felzárkózzanak, legalább az alapfokú oktatás szintjéhez.

Ez nem csak a német nyelvtudásról szól, hanem például a matematikáról és más olyan alapvető készségekről is – mint például az olvasás és az írás.

Winfried Göschl nem csak a menedékkérők vagy a menekültek körében látja ezeket a hiányosságokat, amelyek magukkal vonják az elhelyezkedési nehézségeket: „A  regisztrált személyek közül sokan alapvető tudásbeli problémákkal küzdenek.” Különösen a tartós munkanélküliekre jellemző mindez. „Sok a tennivaló, különösen Bécsben.” – tette hozzá. 

Mégsem lesz vendégmunkás törvény, de mi lesz helyette?

Újabb fordulat történt a vendégmunkások hazai alkalmazásának ügyében. Az Economx kérdésére Gulyás Gergely a Kormányinfón elismerte, hogy egyáltalán nem lesz vendégmunkás törvény, a kormány az idegenrendészeti szabályozásokat szigorítaná, és rendeleti szinten foglalkozna a munkaerő-kölcsönző cégekkel. >>>