Június 21-én az amerikai hírszerzés arról tett jelentést a Fehér ház és az amerikai hadsereg magas rangú tisztviselőinek, hogy a Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin lázadásra készül Oroszország katonai vezetése ellen – írja a The New York Times.

A The Washington Post szintén úgy tudja, hogy az amerikai hírszerzés már június közepén kaphatott információkat Prigozsin terveiről. Ugyanakkor az Egyesült Államok vezetése nem rendelkezett pontos információkkal a Wagner csoport terveinek ütemezésével kapcsolatban.

A The New York Times egyik forrására hivatkozva megjegyezte: az elmúlt két hétben nagy aggodalom volt azzal kapcsolatban, hogy mi történhet Oroszországban. Például Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmon marad-e, illetve az esetleges instabilitás hogyan hatna az orosz nukleáris arzenál feletti ellenőrzésre.

A CNN hírszerzési forrásokra hivatkozva írja, hogy a Wagner-csoport „gyanús” mozgására és a náluk lévő fegyverek felhalmozására figyelmeztették előre a kongresszusi képviselőket az orosz határ közelében.

Egy puccskísérlet története

Június 23-án este Jevgenyij Prigozsin azzal vádolta meg az orosz védelmi minisztériumot, hogy csapást mért a Wagner-csoport táborára, majd bejelentette, hogy harcosai leszámolnak az orosz törvénytelenséggel. Másnap reggel a Wagner-csoport átvette az irányítást több terület felett, majd Moszkvába mentek. Prigozsin követelte, hogy Szergej Sojgu védelmi minisztert, valamint Valerij Geraszimov vezérkari főnököt adják ki a zsoldosoknak. Június 24-én este Alekszandr Lukasenko belarusz elnök bejelentette, hogy tárgyalásokat folytat Prigozsinnal: a Wagner-csoport vezetője ekkor beleegyezett, hogy leállítja a zsoldosok mozgását Moszkva irányába. Putyin elnök pedig azóta bejelentette, hogy milyen sorsot szán a lázadó Prigozsinnak és zsoldosainak. Bővebben --->