koronavírus-világjárvány számos szegény országot taszított az adósságai miatt kényszerhelyzetbe, miután elvárták tőlük, hogy eleget tegyenek az adósságszolgálatainknak a pénzügyeiket ért súlyos megrázkódtatás ellenére.

Az Afrikai Unió (AU) Addisz-Abebában tartott éves csúcstalálkozójának megnyitóján António Guterres a nemzetközi pénzügyi rendszer hosszú távú reformját szorgalmazta, hogy hatékonyabban elégíthessék ki a fejlődő országok szükségleteit.

Kíméletlen üzletetek köt az afrikai országokkal a nemzetközi pénzügyi rendszer, amely „uzsorakamattal” terheli meg őket – jelentette ki a főtitkár.

A globális pénzügyi rendszer rutinjelleggel megtagadja a fejlődő országoktól az adósságkönnyítést és a kedvezményes finanszírozást, miközben uzsorakamattal sújtja őket

– mondta a főtitkár.

Két évtizede a legmagasabb szintén állnak a Szaharától délre fekvő afrikai országok államadósságai – közölte tavaly a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

„Az afrikai országok nem tudnak feljebb lépni létrán, ha az egyik kezük hátra van kötözve” – jegyezte meg António Guterres. „Szinte mindegyikük ismét növekedési pályára szeretné helyezni a gazdaságát, de ez nem történhet meg a külső adósságot fenntarthatóvá tévő adósságátütemezés nélkül” – tette hozzá a főtitkár.

Élelmiszer- és biztonsági válság Afrikában

Az AU 36. csúcstalálkozóján, amelyen az 55 afrikai ország vezetői vesznek részt, a kontinens mélyülő élelmiszer- és biztonsági válságával is foglalkoznak.

A fegyveres konfliktusok – a Száhel-övezettől Afrika szarváig – és az aszály hatásai miatt egyre több afrikai menekül el otthonából. Szomália az éhínség szélére került, miután ötször maradt el az esős évszak, százezrek szenvednek a katasztrofális élelmiszerhiánytól.

Guterres „mély aggodalmát” fejezte ki az afrikai fegyveres konfliktusok miatt is.

Az ENSZ főtitkára az Afrikai Unió közgyűlésében szorgalmazta továbbá a demokratikusan megválasztott polgári kormányok visszaállítását Burkina Fasóban, Guineában, Maliban és Szudánban.

A csúcstalálkozó egyik célja, hogy felgyorsítsák az afrikai szabadkereskedelmi övezet létrehozását, amely Guterres szerint hatalmas lehetőség lenne, lehetővé tenné munkahelyek teremtését és a jólét újabb forrásait jelentené az afrikaiak, elsősorban a fiatalok számára.