Jelenleg mintegy 270 ezer főt foglalkoztat az építőipar, de közülük nem éri el a 120 ezret az alkalmazottként, munkaszerződéssel dolgozók száma. Minden második ember vállalkozóként megbízási szerződéssel vagy egyéb módon dolgozik. Az építési piac elmúlt két éves bővülése markánsan felszínre hozta az építőipari szakmunkás hiányt, a képzés hiányosságait - derül ki az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legújabb felméréséből, amelyet 400 cég megkeresésével készítettek.

Munkaerő-felvételnél a vállalkozások többségénél előnyt élveznek a gyakorlattal már rendelkező szakmunkások, ezek felénél pedig inkább a fiatalabb korosztályt részesítik előnyben. A vállalkozásoknál gyakorlati képzésben résztvevő szakmunkások felvételével csupán a cégek 25 százaléka számol. Ezt részben a kezdő szakmunkások gyenge gyakorlati tudásával, illetve önállóságával indokolták és az elméleti tudást is közepes szintűnek minősítették. A kezdők kevéssé motiváltak, mely részben a bérszínvonal alacsony szintjével magyarázható.

Nincs elég jelentkező

Miközben a duális képzési rendszert majdnem minden cég ismeri, a válaszadók csak 16 százaléka vesz részt aktívan a szakmunkástanulók gyakorlati képzésében. Az alacsony részvételi hajlandóság elsősorban a bonyolult adminisztráció, illetve a jogi és pénzügyi feltételek nem kellő ismeretéből adódik. A válaszadók egyharmada jelezte, hogy részt vennének a gyakorlati képzésben, azonban jelentkező hiányában nem tudják ezt megtenni.

Azon vállalkozások, melyek vállalják a gyakorlati képzést, átlagosan 3-4 fő szakmunkástanulót foglalkoztatnak, főleg kőműves, ács, asztalos, festő szakmákban.

A cégek szerint igen fontos lenne a pályaorientáció fejlesztése szakmai bemutató programok szervezésével, videó anyagok készítésével és azok terjesztésével a közösségi portálokon, interneten. Így nemcsak a tanulók, hanem a szülők is megismerhetik a szakmákat és a bennük rejlő lehetőségeket, ezzel is motiválva a gyermekeket az építőipari szakmák választására. Ennek anyagi háttere azonban a cégeknél nem biztosított, pedig a pályaválasztók érkelődésének felkeltése, az építőipari szakmák népszerűsítése igen fontos a szakma imázsának növelése.

A szűkös anyagi lehetőségek miatt a vállalkozások 75 százaléka nem vesz részt az építőipari szakmák népszerűsítésében a pályaválasztók körében. Azok az elkötelezett cégek pedig, akik felismerték a pályaorientáció fontosságát, elsősorban pályaválasztási kiállítások, állásbörzék alkalmával, közvetlenül az általános iskolákban, illetve szakmai kiadványok támogatásával járulnak hozzá, hogy minél több fiatal válasszon pályájául egy építőipari szakmát.

Nem terveznek munkaerő felvételt

A statisztikai adatok alapján az építőipar teljesítménye lassan emelkedik, a vállalkozások arra számítanak, hogy a szerződésállományuk a közeljövőben megtorpan. A költséghatékony gazdálkodást szem előtt tartva ehhez igazítják létszámukat, és az élőmunka-ráfordításon számottevően nem terveznek változtatni. A cégek továbbra is inkább a meglévő állomány képzésére helyeznek nagyobb hangsúlyt, elsősorban a szellemi foglalkozásúak és a menedzsment körében. A válaszadók egynegyede azonban egyáltalán nem képzi munkavállalóit, és a jövőben sem kíván ezzel foglalkozni.

A gyakorlati képzésre vonatkozó 2016. januártól hatályos módosított jogszabályok kedvezőbb finanszírozási feltételeket fognak biztosítani a vállalkozások számára, amennyiben szakmunkástanulók gyakorlati képzésében részt vesznek. A vállalkozások e téren való jobb informáltsága, a pályaorientáció fejlesztése nagy segítséget nyújthat az építőipari szakképzés javítására, ehhez azonban elengedhetetlen a szakma képviselői, a kormányzat, a kereskedelmi és iparkamarák hatékony együttműködése - hívja fel a figyelmet az ÉVOSZ.