Továbbra is ellentétes irányba halad az országos lakáspiac két oldala, októberben a kínálat szerény növekedésével párhuzamosan a kereslet mérséklődött – derül ki az ingatlan.com októberi kereslet-kínálati összesítőjéből.

Az októberi friss kínálat 1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ugyanis közel 33 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel. A legjelentősebb növekedést a községek könyvelhették el, a legkisebb településeken 9 százalékkal bővült a feladott lakás és ház hirdetések száma tavaly októberhez képest. A megyeszékhelyeken 4 százalékos volt a növekedés.

Az eladó ingatlanok teljes kínálata is bővült: október végén több mint 165 ezer eladó ingatlanhirdetésből válogathattak a vevők, szemben az egy évvel korábban elérhető 155 ezer eladó hirdetéssel.

A kereslet országos szinten jelentősen elmaradt az egy évvel korábbitól.

Az eladó lakások iránti érdeklődések több mint 40 százalékkal estek vissza tavaly októberhez képest. Pest megyében több mint 50 százalékkal, Hevesben, Győr-Moson-Sopronban, Csongrád-Csanádban, Zalában és Budapesten 41-43 százalékos volt a csökkenés.

Közben Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna, Békés, Komárom-Esztergom és Veszprém megyében visszafogottabban, 22-29 százalékkal esett vissza az érdeklődés.

„A kereslet és a kínálat októberi alakulása nem jelent meglepetést, ugyanis az infláció gyorsulása, a reálbérek emelkedésének jelentős lassulása, a rezsiszabályok változása, ezzel összefüggésben a megélhetési kiadások növekedése miatt továbbra is óvatosak a lakásvásárlást tervezők” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a friss adatokat kommentálva. „Ebben a helyzetben az eladóknak alkalmazkodniuk kell a keresleti oldalhoz, azaz a lakáspiaci drágulás lassulása várható.”

Az év végén lejáró állami támogatások esetleges meghosszabbításáról is novemberben születhet döntés, ami meghatározó lehet a lakáspiac jövőjének szempontjából.

Áramszámla kalkulátor

A normál áram
B éjszakai áram

Gázszámla kalkulátor