A GTC ingatlanfejlesztő és vagyonkezelő cégcsoport egy újabb, 160 millió eurós (mintegy 58 milliárd forintos) akvizícióval megvásárolta a budapesti Ericsson és Siemens-Evosoft székházakat - jelentette be a GTC. Az ingatlanok az Infoparkban, a Rákóczi híd mellett, egymás szomszédságában állnak.

Az az eladó, a közvetve Veres Tibor érdekeltségébe tartozó Wingholding Zrt. közleményéből derül ki, hogy "a két kiemelkedő minőségű és környezettudatos, saját fejlesztésű budapesti irodaházat" 100 százalékban tulajdonló projektcégüket, a Winmark Ingatlanfejlesztő Kft.-t értékesítették a GTC Magyarország Ingatlanfejlesztő Zrt.-nek. Az adásvételi szerződést április 27-én kötötték meg, a tranzakció zárására legkésőbb az év második negyedévében kerülhet sor.

A két épületegyüttes nettó éves bevétele eléri a 8,9 millió eurót (370 millió forint). Az akvizíció részben saját, részen banki finanszírozással, valamint 2020 és 2021-es zöld részvények kibocsátásával valósul meg - nyilatkozza Ariel Ferstman a GTC csoport pénzügyi vezetője.

Az MNB is juttatott forrást az MNB-alapítványos cégnek

A vevő GTC Magyarország tulajdonosa a varsói bejegyzésű Globe Trade Centre (GTC) S.A., amelynek többségi, 61,49 százalékos tulajdonrészét tavaly vette meg a Magyar Nemzeti Bank alapítványának (Pallas Athéné Alapítvány) vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt.

A GTC tavaly az MNB Növekedési Kötvényprogramjának keretében közel 40 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket, amiből 27,6 milliárd forintnyi kötvényt az MNB vásárolt meg, így a jegybank pénzhez juttatta, illetve meghitelezte a hozzá köthető alapítvány cégét. A befolyt összeget hitelek refinanszírozására és további akvizíciókra tervezték költeni.

A GTC portfóliójába jelenleg hat irodaház tartozik:

  • a Duna Tower,
  • a Váci Greens D épülete,
  • a Center Point I és II,
  • a GTC Metró irodaházak,
  • és a fejlesztés alatt álló Pillar irodaház, amely ExxonMobil székháza lesz.

A GTC Group elsősorban Lengyelországban és a közép- és kelet-európai fővárosokban aktív, 1994 óta 76 irodaházat és üzletközpontot fejlesztet. A cégcsoport jelenleg 48 üzleti épületből álló ingatlanportfóliót működtet aktívan - írja a cég a közleményében.

Modern, környezettudatos irodaházakat vettek

Az értékesített két irodaház az újbudai Infopark Magyar Nobel-díjasok Kutatás-Fejlesztési Parknak nevezett területén épült fel, egymást követő két ütemében. A 2018-ban átadott Ericsson-székház Magyarország egyik legkorszerűbb irodaháza, amelyben az irodák mellett helyet kapott a svéd cég egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési központja is - közölte a Wing. A 21 100 négyzetméteres ingatlan rendelkezik LEED Gold minősítéssel, amely jelzi, hogy a legszigorúbb környezettudatossági követelményeknek is eleget tesz.

A fejlesztés második ütemeként, 2020 végén készült el az Evosoft-székház 20 700 négyzetméter alapterületű, kutatás-fejlesztési funkcióknak is otthont adó irodaháza, amely szintén LEED Gold minősítést nyert el. Ez a Siemens leányvállalata, az Evosoft Hungary székháza.