Idén januárban az előző hónaphoz képest a szezonálisan kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 6,5 százalékkal emelkedett. Az egyéb építmények építésének jelentős növekedése - a korábbi hónapokhoz hasonlóan - az ország több területén folyó útépítési, vasút-felújítási munkákkal, valamint közműfejlesztésekkel függött össze.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 5,2, az egyéb építményeké 12,1 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelése 7,4 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 28,7 százalékkal csökkent. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 3,9, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 42,1 százalékkal maradt el a 2014. januáritól.

Az új szerződések elmúlt hónapokban tapasztalt visszaesése miatt az építőipari vállalkozások 2015. január végi szerződésállományának volumene 20,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 3,5, az egyéb építményeké 24,0 százalékkal kisebb volt.

Forrás: KSH