Fokozódnak a gazdasági nehézségek a németeknél: kivonul egy franciaországi cég, miközben a vezető németországi ingatlancsoport vesztesége megugrott.

Bezárja üzleteit a hazánkban is jelenlévő, francia cég

A franciaországi Yves Rocher natúrkozmetikai vállalat valamennyi, azaz mintegy 140 üzletét bezárja Németországban, Ausztriában és Svájcban, mivel a jelenlegi üzleti modelljük mellett már nem tudnak fenntarthatóan és sikeresen működni a német nyelvterületeken – közölte a cég stuttgarti bejelentése alapján a Tagesspiegel.

A Magyarországon is jelenlévő, területén úttörőnek számító multicég az elkövetkező hónapokban fokozatosan vonul ki a német piacról, amelynek következtében 350 alkalmazott kerül utcára.

A lap arról is beszámolt, hogy egy friss bejelentés szerint Németország legnagyobb lakóingatlan-csoportja, a Vonovia az idei második negyedévben bő kétmilliárd eurós veszteséget könyvelt el a vállalat ingatlanportfóliójának újbóli leértékelése miatt. Ez amiatt szembetűnő, mert az előző év azonos időszakában a lakóingatlanok bérbeadásával és fejlesztésével foglalkozó Vonovia még 1,8 milliárd eurós nyereségről számolt be.

A bioélelmiszereken is spórolnak a németek

A magas infláció miatt a németek spórolnak a minőségi élelmiszereken, például már nem engedhetik meg maguknak a biotermékeket, ezen belül is a húsokat. Ezt az igazolja, hogy a koronavírus-járvány 2020-as és 2021-es éveiben mutatkozott biokonjunktúra után tavaly ismét visszaesett a hústermékek iránti kereslet.

A Szövetségi Mezőgazdasági Információs Központ csütörtöki jelentése szerint 2022-ben a boltokban megvásárolt hús 3,9 százaléka biotermelésből származott, míg egy évvel korábban a volumen még 4 százalék volt. Ennek oka az élelmiszerárak meredek emelkedése – számoltak be a szakemberek a Berliner Zeitungnak.

Aggodalomra azonban nem sok okuk van, mivel a biohús iránti kereslet a németeknél még így is jóval meghaladta tavaly a koronajárvány előtti szintet, amikor a piaci részesedése még csak 2,3 százalék volt. Igaz, hogy a járvány éveiben a kereslet csaknem megduplázódott, sőt, az elmúlt tíz évben a háromszorosára nőtt. 2022-ben a németországi fogyasztók – a Szövetségi Bioélelmiszeripar (BÖLW) korábbi információi szerint –összesen 15,3 milliárd eurót költöttek bioélelmiszerekre, ami 3,5 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Klímavita: az Arendsee-t féltik Szászországban

Aggódnak a magyar turisták körében is népszerű, szász-anhalti Arendsee, az Altmark régió legnagyobb és legmélyebb, természetes tavának kiszáradása miatt Németországban, amely a város polgármestere szerint az alsó-szászországi lakosok túlzott vízfogyasztása, például az öntözési szokásaik miatt fenyegeti a települést.

Tény, hogy 2018 óta 90 centiméterrel csökkent a tó vízszintje, ez idő alatt 18 millió liter víz tűnt el a mederből, mivel a tónak nincs beömlőnyílása, kizárólag csapadékból és talajvízből táplálkozik. Emiatt a fürdőzőknek immár 15 méterrel beljebb kell gázolniuk a parttól, hogy úszhassanak – idézi a Bild német bulvárlap a szomszédok közötti feszültség hátterét.

Míg az Altmark régióban nyaranta évek óta vízkivételi tilalom van érvényben, Alsó-Szászország víztörvénye továbbra is megengedi, hogy a kerteket és a mezőket talajvízzel permetezzék – panaszkodik Norman Kleber polgármester, aki szerint sürgősen szakértői vizsgálatokkal kell tisztázni, hogy ez valóban hatással van-e az Arend tóra, és amennyiben igen, a víztörvény gyors reformjára van szükség. 

Felemészti az infláció a boltok forgalmát

Miközben Magyarországon megállni látszik a bolti fogyasztás eddigi csökkenése, Ausztriában továbbra is lefelé húzza az infláció a kiskereskedelem forgalmát. 2023 első felében reálértéken átlagosan 3,8 százalékkal csökkentek a bolti árbevételek (a gépjármű-kereskedelem nélkül) az előző év azonos időszakához képest – derül ki az osztrák statisztikai hivatal aktuális adataiból, amely rámutat: a forgalom nominális növekedését az infláció emésztette fel.

A Der Standard beszámolója szerint éves összevetésben a legnagyobb, 5,4 százalékos csökkenés az iparcikkek eladásaiban jelentkezett, míg az élelmiszer-, ital- és dohányáru-kiskereskedelemben 1,9 százalékkal mérséklődtek a bevételek. Júniusra még csak az előzetes becslések állnak rendelkezésre, eszerint a reálárbevétel ugyan némileg javult, ám 1,3 százalékkal kisebb a tavalyi év azonos hónapjához képest.

Ellenőrzik a csomagküldő szolgáltatásokat Ausztriában

2024-ben a munkaügyi felügyeletnek alaposabban meg kell vizsgálnia a csomag- és kézbesítési szolgáltatások esetenként bizonytalan munkakörülményeit Ausztriában, amelyről Martin Kocher (ÖVP) munkaügyi miniszter számolt be. A hatóságok fókuszába azért kerül jövőre ez a terület, mert a munkavállalók panaszai szerint tipikus probléma például a túlóráztatás, az éjszakai és hétvégi munkavégzés elrendelése, továbbá a nem megfelelő munkaeszközök használata és a dolgozókat érő, lelki megterhelés.

Az elmúlt hónapokban például újabb súlyos vádak merültek fel a DPD csomagszolgáltató céggel szemben – emlékeztet a Kurier. A céget a sajtóértesülések szerint egyebek mellett a szállító személyzet rossz munkakörülményeivel, kiemelkedő fizetésekkel, bérdömpinggel és szociális csalással vádolták. De a szaktárca a munkahelyi erőszak megelőzésére is összpontosít a jövőre kilátásba helyezett, átfogó ellenőrzéseknél, és megvizsgálják a védőfelszerelések higiéniájának megfelelőségét is. 

Jól érzik magukat az osztrák nyugdíjasok

Jóval fiatalabbnak érzik magukat az osztrákok a tényleges koruknál, főként a 60 év feletti nők azok, akik a közérzetük alapján többet, átlagosan 4,7 évet letagadnának – derül ki a linzi közvélemény-kutatóintézet, az IMAS felméréséből, amelyet pénteken tettek közzé. Eszerint az osztrák férfiak átlagosan 3,6 évet éreznek különbségként a valóság és a látszat között, de 30 éves koruktól kezdve mind a férfiak, mind a nők azt a benyomást keltik, hogy fiatalabbak, mint amilyenek.

Az átlagos osztrák polgár 1,73 méter magas, barna hajú és barna vagy kék szemű, a súlyát azonban gyakran titokban tartja – idézi a Kronen Zeitung a reprezentatív felmérést, amely ugyanakkor rámutat: a sógoroknál a férfiak átlagosan 83 kilogrammot, a nők 66 kilót nyomnak. Ez alapján a közvéleménykutató intézet kiszámolta, hogy Ausztria lakossága az átlagos testtömegindex szerint enyhén túlsúlyos. 

(Thurzó Katalin)