Tavalyhoz képest csak minimális a növekedés a munkaerő-vándorlás tekintetében a magyarországi cégeknél, munkavállalóknak kínált álláslehetőségek száma viszont jelentősen csökkent. A két tényező együttes hatása miatt pedig jelentősen megnövekedtek a hirdetésekre eső átlagos jelentkezőszámok.   

Gyakori a növekvő elvándorlás 

A fluktuáció

a magyarországi vállalatok 78 százalékát érintette idén valamilyen mértékben, változatlan vagy közel azonos csapatról a cégeknek 22 százaléka számolt be.

Az előző évhez képest magasabb munkaerő-áramlásról a válaszadó szervezetek 44 százaléka nyilatkozott, 34 százalékuk pedig nagyjából azonos mértékűről. A tavalyi évben nagyjából hasonló volt az arány, a cégeknek a háromnegyedét érintette valamilyen mértékben a fluktuáció, ami a gépgyártási, nehézipari szektorban az átlagosnál magasabb arányban jellemző. 

Kik váltanak munkát a leggyakrabban? 

Az állást váltó munkavállalók tekintetében jelentős változások mutatkoznak kor és végzettség tekintetében is. Továbbra is a 18-39 éves munkavállalók a legaktívabbak az álláspiacon, idén viszont nagyobb arányban kezdtek új munkát keresni az elmúlt évekhez képest.

2021-ben az említett korcsoportba tartozó munkavállalóknak egyharmada váltott munkát, míg 2023-ban már több, mint fele.

Továbbra is a középfokú végzettségű munkavállalók cserélnek leggyakrabban állást: 53 százalékuk váltott munkahelyet az idei évben, 8 százalékkal többen, mint tavaly. Jelentősen nőtt viszont a felsőfokú végzettségűek körében az aktív munkakeresők aránya az elmúlt két évben: míg 2021-ben az említett munkavállalói csoport 23 százaléka váltott munkát, idén ez az arány 45 százalékra emelkedett. Fontos viszont kiemelni, hogy többek között a járványhelyzet okozta bizonytalanság miatt két éve még erős visszafogottság jellemezte a munkavállalókat a munkahelyváltás terén.   

„A vállalatok részéről jelenleg kivárás figyelhető meg a toborzás tekintetében, várhatóan egy lassú nyitás fogja váltani ezt az időszakot. A korlátozottabb munkalehetőségek ellenére is jelentős munkavállalói aktivitást az infláció, a remélt magasabb bér is jelentősen motiválja. Ilyen helyzetben különösen fontos a cégek számára a munkaerő megtartása és az új szakemberek minél hatékonyabb felvétele. Ahhoz azonban, hogy vonzó legyen a meglévő és potenciális új munkavállók számára a vállalat, nem csak a pénzbeli juttatás lehet meghatározó tényező: számos olyan lehetőség adott, ami nem igényel többletkiadást, például a gyors és hatékony felvételi folyamat a jó jelöltélmény elősegítésére, vagy a távmunkavégzés biztosítása – ahol persze ennek a lehetőségnek az elvi lehetősége adott – valamint a bértranszparencia is javíthatja a munkavállalók viszonyulását a céghez” – fogalmazott Dencső Blanka, a Profession.hu piackutatási szakértője. 

Jól reagáltak a cégek 

A korábbiakhoz hasonlóan újra nagyobb arányban vágnak neki kész HR-stratégiával a cégek az évnek, 46 százalékuk készített ilyet, ebben 2018 óta egyedül 2021-ben volt látható jelentősebb visszaesés, ami a járványhelyzet okozta bizonytalansággal magyarázható. A korábbi éveket megelőzve idén tízből hat vállalat indította az évet kész létszámtervvel. Az adatokból látható, hogy bár a toborzás intenzitása visszafogott, annak hatékonyságára viszont egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a magyarországi munkaadók: 80 százalékuk legalább alkalmanként, tízből négy közülük pedig rendszeresen méri és elemzi az álláshirdetéseinek teljesítményét, eredményeit. 

Két évvel ezelőtti béreket kínálnak a munkáltatók, legatyásodtak az emberek

Felkarcolta a munkaerőpiacot az elmúlt évek negatív gazdasági hangulata, vannak, akik 5 hónapig sem találnak új állást. Nehezíti az álláskeresést, hogy számos cég nem tart lépést a munkaerőpiaci követelményekkel, és 2021-es bért kínál az állásinterjúkon, miközben az elmúlt 2 évben 63 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. Bővebben–––>