Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) tudományos és nemzetközi rektorhelyettese az Indexnek is megküldött közleményében jelezte, elfogadhatatlannak tartják az egyetem kancellárjának, Kotán Attila Bertalannak a vezetési stílusát, és a szervezeti kultúra lerombolását, amely miatt az egyetemet nagy számban hagyják el felkészült szakemberek. Hozzátette, az intézmény oktatóinak csaknem 70 százaléka csatlakozott az ELTE és a BME dolgozóinak bérköveteléséhez és akciójához.

Közölte, kiállnak a dolgozóik mellett, akik az anyagi megbecsültség hiánya ellenére mindent megtesznek azért, hogy a Zeneakadémián folyó oktatás zavartalan legyen.

Már februárban kiderültek a gondok.

Akkor Gazsi Olivia, a Zeneakadémia oktatásszervezési felelőse a közösségi oldalán jelezte, önkénteseket keresnek, miután a felvételi időszakkal járó munkákat nem tudják megoldani. Az intézményben a béremelés és a fluktuáció is problémát jelent, így előreláthatólag bizonyos diplomák kiadásánál is bajban lesznek. Hozzátette, hogy a kollégák távozása miatt üres helyeket a kancellár a „kapacitások optimalizálása” indokkal nem engedett pótolni.

Ugyancsak februárban több mint 1000 ELTE-dolgozó írta alá a fenntartónak címzett nyílt levelet, amelyben azonnali béremelést és más, a felsőoktatás reformját szolgáló intézkedést követelnek.

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) ismét kiállt az egységes bértábla bevezetésének szükségessége mellett.

Szerintük a modellváltáson átesett és az állami fenntartásban maradt egyetemek finanszírozása nagy eltérést mutat. Ennek következtében a dolgozói bérek is különbözőek a magyar felsőoktatási intézményekben. Hozzátették, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének intézményi szervezetei által szervezett aláírásgyűjtés az ELTE-n és BME-n még inkább rávilágítottak a bérhelyzet körül kialakult anomáliákra.

Követeljük, hogy az egyetemek munkavállalói a felsőoktatás társadalmi és gazdasági jelentőségének megfelelő jövedelemben részesüljenek – írta közleményében az FDSZ.

Közben kiderült, hogy béremelést kapnak az SZTE dolgozói, a pedagógus béremelésekkel párhuzamosan. Az oktatók, kutatók és a tanárok bértáblája az év elejéig visszamenőleg érvényes lesz, az egészségügyi szakdolgozók béremelése márciustól lép életbe. Erről itt olvashat többet >>>