A kormányzó Kínai Kommunista Párt (KKP) szombaton nevezte ki Pan Gongshenget, aki az elmúlt 11 évben a kínai jegybank alelnöke volt, párttitkárrá: az intézményt de facto felügyelő főnökké. A The Wall Street Journal azt írta, hogy ez előjáték lehet ahhoz, hogy Pan legyen a következő kormányzó.

Pan Gongsheng kinevezése, aki 2015 óta az Állami Devizahivatalt is vezeti, meglepetésnek számít. Annak ellenére, hogy idén töltötte be a 60. életévét, és a nyugdíjazáshoz még fiatal, nem úgy tekintettek rá, mint aki a hatalom ranglétráján feljebb léphet. Valójában tavaly októberben egy vezetőségi átrendeződés során elvesztette a KKP nagyhatalmú Központi Bizottságának szavazati joggal nem rendelkező póttagként betöltött státuszát – írja a Reuters.

Ingatag gazdasági helyzetben fontos a stabilitás

Egy belső előléptetés azonban jobb, mint egy kevésbé tapasztalt tartományi tisztviselő esetleges odaejtőernyőzése. A leköszönő kormányzóhoz, Yi Ganghoz képest, aki 14 évet töltött az Egyesült Államokban tanulva és tanítva, Pan csak rövid ideig volt Cambridge-ben és a Harvardon posztdoktori képzésen és kutatóként.

Mivel Pan a Kínai Mezőgazdasági Banknál dolgozott, és felügyelte annak 19 milliárd dolláros rekordösszegű tőzsdei bevezetését Hongkongban és Sanghajban egyaránt, a külföldi befektetők számára ismerős arc.

A Kínai Népbank már jelentősen meggyengült azzal, hogy Peking új pénzügyi szabályozót hozott létre. Nem valószínű, hogy Pan radikálisan fog eltérni a jelenlegi monetáris politikai iránytól, még akkor sem, ha a párttitkári és a kormányzói szerepet is ő kézben tartja. De mivel a jüan hét hónapos mélyponton van, miközben Kína a gazdasági növekedés megtorpanásával és az amerikai dollárhoz viszonyított nagy kamatkülönbséggel küzd, a stabilitás előnyösebb, mint egy ismeretlen arc.