A vállalkozások keddtől igényelhetik az uniós forrású kamatmentes beruházási hitelt, legfeljebb 100 millió forint értékhatárig – idézi a programot lebonyolító Magyar Fejlesztési Bank (MFB) közleményét az MTI. A tájékoztatás szerint a GINOP Plusz program részét képező, 155,54 milliárd forint keretösszegű KKV Technológia Plusz Hitelprogram az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül, az MBH Bank és a Gránit Bank 156 fiókjaiban érhető el az év végéig a legalább öt főt foglalkoztató magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások számára. Az első hitelkérelmek már be is érkeztek.

Az indulással az MFB Pont Plusz vállalati hálózat is megkezdi működését, amely kulcsszerepet tölt be a 2021-2027-es európai uniós finanszírozási ciklus forrásainak kihelyezésében.

A főváros kimaradt

Budapesten kívül az egész ország területéről várják a hitelkérelmeket, ugyanakkor a keretösszeg kétharmadából a négy leghátrányosabb helyzetű régióban, azaz a Dél-Alföldön, a Dél-Dunántúlon, az Észak-Alföldön, illetve Észak-Magyarországon bejegyzett székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező vállalkozások részesülhetnek – tájékoztattak.

  • A hitel összege legalább 10, legfeljebb 100 millió forint lehet.
  • A rendelkezésre tartási idő a szerződés megkötésétől számított 6-18 hónap. 
  • A vállalkozásokat nem terheli kezelési költség, tartási jutalék és előtörlesztési díj sem.
  • A kamatmentes kölcsön felhasználható egyebek között új tárgyi eszközök, elektromos járművek, ICT (információs és kommunikációs) technológiai eszközök beszerzésére, napelem telepítésre, valamint képzésre és tanácsadásra is.

Az igényléshez szükséges további információk a palyazat.gov.hu és az mfb.hu oldalon érhetők el.

Hét ilyen állam van csak az EU-ban, Magyarország az egyik

Beindult már a 2021-2027-es uniós ciklus, de közben a 2014-2020-as sem zárult még le. Hét uniós tagállam hívta le az összes rendelkezésére álló forrást az előző hétéves időszakból, jó hír, hogy Magyarország is köztük van. A persely feltörése az első lépés Navracsics Tibor szerint is: a nekünk járó keret egészének lehívása, ezután jön az, hogy az elérhető forrásokat a hatékonyság növelésére, a versenyképesség javítására fordítsuk.