Az Eurostat gyorsjelentése szerint 2024 áprilisában várhatóan 2,4 százalék lesz az infláció mértéke, amit stabilnak neveztek az uniós statisztikusok. 

Az inflációs kosár fő összetevőit tekintve a szolgáltatások éves rátája lesz a legmagasabb (3,7 százalék szemben a márciusi 4,0 százalékkal), ezt követik az alkohol- és a dohánytermékek (2,8 százalék szemben a márciusi 2,6 százalékkal), az ipari termékek (0,9 százalék, míg márciusban 1,1 százalék), valamint az energia ára (-0,6 százalék, ez viszont márciusban még -1,8 százalék volt).

Kép: Economx.hu

Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője az Economx érdeklődésére arról beszélt, hogy a friss inflációs adatban ugyan nem láttunk további csökkenést, de a márciusi után áprilisban is regisztrált 2,4 százalékos éves áremelkedési ütem elég közel van az EKB 2 százalékos céljához. 

A részletekre tekintve, különösen a szolgáltatások árindexének lassulása az, ami örvendetes, bár az a teljes fogyasztói kosárhoz képest magasabban, 3,7 százalékon áll.

Ennek alapján valószínűleg júniusban már elkezdhet kamatot vágni a központi bank, ami idővel mérsékelten segítheti a gazdasági növekedést is

– fogalmazott a szakértő. 

Hangsúlyozta azt is, hogy az energiárakban látható látványos adatokat valóban a bázishatás okozza. Néhány hónappal ezelőtt az éves adatok még a 2022 őszi, téli nagyon magas bázishoz képest mutattak jelentős mínuszokat, azonban most már 2023 tavaszához képest kell összehasonlítani az árakat, amikorra az energiaárak már sokat csökkentek. 

Előretekintve, a holland földgázpiacon a jövő tavaszi árak 35 euró körül állnak megawattóránként, míg az egyhavi szállítás valamivel 30 euró alatt áll jelenleg. Azaz, a piacon nincs beárazva nagyon durva áremelkedés - magyarázta Árokszállási Zoltán.

Az MBH Elemzési Centrum vezetője szerint amennyiben az energia ára nem emelkedik túlzott mértékben, úgy az infláció elszállása sem várható. Ráadásul, az energia ára a maginflációba nem számít bele, így a jegybankoknak nem feltétlenül kell figyelembe vennie átmeneti emelkedéseket ebben a kategóriában - tette hozzá. 

Egyelőre, hazánkhoz hasonlóan, több uniós országban sem ismertek az áprilisi inflációs adatok, azonban azért az is látszódik, hogy nemcsak Magyarország (3,6 százalék) került távol az uniós átlaghoz. 

A legnagyobb áprilisi inflációs adatok:

  1. Belgium 4,9 százalék
  2. Horvátország 4,7 százalék
  3. Spanyolország 3,4
  4. Ausztria 3,4 százalék
  5. Észtország 3,3 százalék
  6. Görögország 3,2 százalék
  7. Luxembourg 3 százalék
  8. Szlovénia 3 százalék

A tagállamok között általában szokott lenni eltérés. Jellemző például, hogy az EU keleti felén lévő országokban némileg magasabb az infláció, mint az unió átlaga. Országonként eltérő adóváltoztatások lehetnek, vagy más-és más lehet a kitettsége egy-egy országnak az energiaimport tekintetében, aminek az orosz-ukrán háború kitörésekor volt jelentősége – fűzte ehhez hozzá Árokszállási Zoltán.