A gazdasági növekedés újraindításával folytatjuk a költségvetési hiány és az államadósság csökkentését, így a magyar adósságszint tartósan az uniós átlagnál kedvezőbb marad – erről beszélt Varga Mihály, miután hivatalában fogadta az Európai Számvevőszék (ECA) elnökét, Tony Murphyt és a szervezet magyar tagját, Pelczné Gáll Ildikót.

A pénzügyminiszter beszámolója szerint egyetértettek abban, hogy az uniós helyreállítási terv célja a gyors segítségnyújtás a tagállamok gazdaságainak, ezzel szemben a források jelentős részét a Bizottság még nem tette elérhetővé. A miniszter szerint az Európai Számvevőszék tevékenysége növelheti az eredményes válaszokat az Unió előtt álló jelenlegi és jövőbeni kihívásokra.

Varga Mihály fontosnak tartja az ECA munkáját az uniós költségvetésről szóló jelentés összeállításában is, hiszen valós képet kapunk a beszámolóról, a kiadási területeket jellemző hibákról, amely a magyar elnökség munkáját is segíti majd.

A tárcavezető a magyar elnökség prioritásait ismertetve elmondta, hogy Magyarország idén második alkalommal, egy kihívásokkal teli időszakban tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A Pénzügyminisztérium szakértői felkészültek a 2025. évi uniós költségvetés elkészítésére, emellett nagy hangsúlyt fordítanak majd az uniós versenyképességi és a demográfiai kihívásokra is, a zöld gazdasági átállásra, a fenntartható adósságpályára.

Varga Mihály kiemelte: egyetértettek abban, hogy a helyreállítási források kihelyezését gyorsítani szükséges, a lehívás túl bonyolult szabályrendszere rontja a tagállamok versenyképességét.

Varga Mihály: szigorúan vizsgálják felül a Kijevnek juttatott forrásokat

Ukrajnának a támogatás folyósítása egy úgynevezett Ukrajna Terv mentén valósul meg, amely az ország átfogó újjáépítési és reformelképzeléseire vonatkozó vállalásait tartalmazza.