Március 7-én lépett életbe az EU digitális piacokról szóló törvénye (DMA), valamint az uniós polgárok védelmét szolgáló Digital Service Act (DSA). Április 24-én pedig a Metát, a TikTokot, az X-et és más online platformokat is felkért az EB, hogy a DSA keretében végezzék el a választási irányelveik tesztjét.

A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alapján indított kedden eljárást a Meta ellen az Európai Bizottság. Az EB szerint a cég alá tartozó Facebook és az Instagram szolgáltatásai nem tesznek eleget a megtévesztő hirdetések és manipulált politikai tartalmak kiszűrésével kapcsolatban – olvasható a bizottság közleményében.

Az EB szerint az ilyen tartalmak a polgári diszkusszióra, a választási folyamatokra és az alapvető jogokra is komoly veszélyt jelentenek.

A vizsgálatot kezdeményező uniós bizottság gyanúja szerint az érintett platformok nem rendelkeznek a megtévesztő hirdetésekre, a félretájékoztatási kampányokra, valamint az esetlegesen hamis tartalmaktól óva intő, hatékony választásfigyelő eszközzel.

Uniós vizsgálat

A jelenlegi az illegális tartalmak megjelölésére szolgáló, illetve az ezt követő felhasználói jogorvoslati és belső panasztételt lehetővé tévő mechanizmus nem kompatibilis a digitális szolgáltatásokról szóló  uniós követelményekkel. Illetve az a nyilvánosan elérhető adatokhoz való hozzáférés tekintetében is hiányosságok mutatkoznak.

A bizottság vizsgálata arra fog összpontosítani, hogy a Meta által biztosított szolgáltatások összeegyeztethetők-e az átláthatósági és felhasználói jogorvoslati kötelezettségekkel, illetve a polgári diskurzus és a választási folyamatok kockázatainak a csökkentésére vonatkozó elvárásokkal.

Az EB megköveteli, hogy a Meta haladéktalanul nyújtsa be a vonatkozó értékelés elvégzéséhez szükséges információkat. 

Abban az esetben, ha elégtelennek ítéli vállalat ezügyben tett lépéseit, az Európai Bizottság jogosult intézkedéseket hozni a Mark Zuckerberghez kötődő céggel szemben.

Odaver az EU a nagy techvállalatoknak

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a Google és az Alphabet keresőfelületeiken előnyben részesítik saját szolgáltatásaikat. Kattintson, ha érdeklik a részletek.