Január 1-jétől indul a csok plusz, ami leváltja az addig elérhető csok-támogatást. A változó támogatási formák általában hatással vannak az ingatlanpiaci forgalomra az év végén és az új év elején: növekvő kereslet, esetleg kivárás érezhető – írja elemzésében a Balla Ingatlan.

Sok ingatlanvásárlás előtt álló család, illetve gyermeket tervező pár gondolkodhatott el az elmúlt hónapokban azon, hogy mit tegyenek: még a régi csok éri meg számukra jobban, és így minél előbb lépjenek az ügyben, vagy inkább az új csok plusz. Akik számára az előbbi, azok az év utolsó hónapjaiban erősítik az ingatlanpiacot vevőként, míg az utóbbit kihasználni tervezők az idén még kivárnak, és majd csak jövő év elején jelennek meg ingatlanvásárlási szándékkal.

Jelentős a különbség a csok és a csok plusz között.

Míg a csok alapvetően egy vissza nem térítendő támogatás, addig a csok plusz egy kamattámogatott hitel.

  • a csok által elérhető támogatási összegek annak bevezetése óta nem változtak, ahogy a hozzá kapcsolódó hitel összege sem, miközben számottevő ingatlan-áremelkedés következett be. Az idei év végén így a maximálisan elérhető 10 millió forintos támogatási összeg már meglehetősen szerénynek tűnik, ha figyelembe vesszük a mostani budapesti ingatlanárakat.
  • a csok plusznál három gyermek esetében 50 millió forintos, kedvezményes kamatú hitelt igényelhetnek a családok, ami jobban igazodik a realitáshoz.

A törlesztőrészlet a kedvező kamat ellenére is komoly részt szakíthat ki a havi jövedelemből.

Némi könnyebbség, hogy az önerő a babaváró hitel révén jövőre is biztosítható de a babavárónak szintén változnak a feltételei:

  • 41 év helyett 30 év lesz a korhatár,
  • a maximális hitelösszeg 10 millió forintról 11 millió forintra emelkedik.

A csok plusz csak azok számára kihasználható támogatás, akik még gyermekvállalás előtt állnak. Ez pedig leszűkíti a potenciális igénylők körét. 

Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője az idei év utolsó negyedévében tapasztalt némi élénkülést, ami lehet a megszűnő csok hatása is, ugyanakkor számottevő forgalomnövekedésről nem tudott beszámolni. Szerinte nem azért lefojtott most a piac, mert az új csok plusz miatt kivárna a vevők egy része.

Magyarázatként hozzáfűzte, hogy

a piac egész évben hullámzott, elsősorban a magas hitelkamatok miatt, és a forgalom náluk összességében legalább 30 százalékkal volt mérsékeltebb, mint az azt megelőző, 2022-es évben. Csak a nyári hónapokban kezdett magához térni, de ezt követően is inkább a már említett hullámzás jellemezte, ami akár a jövő évben is megmaradhat.

Garaba Gergely, a Balla Ingatlan VI., VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője is hasonlóképpen látja a helyzetet: 

a piacot továbbra is az egész évben, illetve az elmúlt másfél évben jelentkező lassulás jellemzi: csökkent a kereslet, nőttek a kamatok, kevesebben vettek fel hitelt, a befektetők pedig eltűntek.

Mint mondta, a vevők egyre megfontoltabban vásárolnak ingatlant, hosszan válogatnak a kínálatból, így az eladó ingatlanokat többször kell bemutatni, mint korábban.

December közepén leáll a piac.

Nem csak az ünnepek, hanem a közigazgatási és banki szünet miatt már csak január közepén indul be újra az ingatlanpiac, amelyet remélhetőleg a megváltozott támogatás kicsit talán élénkít majd, de ha rendeződne a külpolitikai helyzet, a belső kerületek ingatlanpiacára az is kedvező hatást gyakorolna. 

40 milliós helyett 20 milliós panel – jön a maffia? Átvernek? - járta körül a kérdést az Economx. Évtizedekre eladósítva veszünk lakásokat egy olyan piacon, ahol a tavalyi évhez képest 30-40 százalékkal több eladó ingatlan van, horribilis árakon. Létezik elérhetőbb megoldás is, a kockázat azonban nagy, könnyű belebukni, ha nem figyelünk. Hogy a már sokszor hallott banki visszavett ingatlanokhoz köze van-e a maffiának, és egyáltalán miért egy szürke zóna az egész terület, szakértővel vettük végig.