Navracsics Tibor úgy fogalmazott, az Európai Bizottság azt kérte tőlük és az összes tagállamtól, hogy március végéig jelezzék előzetesen, hogy várhatóan igényt tartanak-e majd a hitelrészre.

Korábban egyébként azt mondta a kormány, hogy nincs szükségünk az RFF hitelére.

Cáfolja a piac Orbán Viktort: egyre olcsóbb a gáz és rengeteg van belőle

Folytatódik az európai tőzsdei gázár csökkenése, miközben a piacon még mindig érezhetők olyan félelmek, hogy mi lesz jövő télen. Az olajban is sokan drágulást vártak, és most szinte összeomlott az ár. Bővebben>>>

Arra a kérdésre, hogy mire akarják költeni ezt a pénzt a politikus azt válaszolta, alapvetően energetikai projektekre szeretnék költeni a hitelt, olyan nagy projektekre, amelyek lehetővé teszik az energiaellátás diverzifikálását.

Azt akarjuk, hogy Magyarország ne egyoldalúan függjön az orosz gáztól, hanem lehetőség szerint jobban ki tudjuk használni a lehetőségeket. Ezen kívül pedig az infrastruktúra korszerűsítését célzó projektekre is fog jutni a pénzből.

Arról, hogy a pénz mikor érkezhet meg Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter nem tudott időpontot mondani, mert még nem állapodtak meg, a tárgyalások egyelőre zajlanak, abban bízik, hogy már a finisben vannak.

A múlt héten elfogadott törvénycsomag az előzetes brüsszeli értékelések szerint megfelelően kezeli az ő aggályaikat, de nyilván még meg kell születniük a végrehajtási rendeleteknek. Én abban bízom, hogy mire le tudjuk zárni a tárgyalásokat a hitelfelvétellel kapcsolatban, addigra tisztázódik már ez a körülmény is, és nem lesz akadálya az uniós pénzek utalásának.

Navracsics Tibor reagált arra is, hogy Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke korábban arról beszélt, hogy nem lesz részletfizetés. A biztos rámutatott, alapvetően részletekben folyósítják a pénzt, tehát mindenképpen így fogjuk őket megkapni.

Én hagyományosan az optimistább áramlatához tartozom a magyar politikának: abban bízom, hogy a most megtett lépések pozitív értékelést kapnak majd, és a nyár folyamán megérkeznek az első európai uniós részletek.

Emlékeztetett, részletekben fizet az Európai Unió, eddig is részletekben fizetett. Mint mondta, egyfajta utófinanszírozás van, ami azt jelenti, hogy Magyarország elküldi a számlákat a már elvégzett projektekről és programokról, és ezeket az Európai Unió megtéríti.

Ilyen értelemben már a magyar költségvetés előfinanszírozott projekteket, hiszen a területi operatív program pluszon vagy a GINOP+-on belül már számos felhívás jelent meg, nyertesek is vannak, zajlanak a projektek.

 

Az Erasmus-programban nincsenek újabb feltételek

Mint mondta, az eredeti feltételek egyes részeinek a pontosítsa zajlik például a hivatali összeférhetetlenséggel kapcsolatos kérdéseknél. Szerinte meg kell várni, hogy ezt elküldjék, mert ennek megfelelően fognak majd változásokat végrehajtani.

Én abban bízom, hogy az elkövetkező két-három hétben újra tudunk tárgyalni politikai szinten is. Technikai szinten gyakorlatilag folyamatos az egyeztetés, és én azt szeretném, hogy június végéig meg is szülessen a megállapodás.

Navracsics hozzátette, Maria Gabriel biztos asszonnyal – aki az oktatásért és egyéb területekért is felel – abban állapodtak meg, hogy miután az Erasmus-programjainak nem az idei, hanem a 2024-es év második félévéről van szó, ezért

van még egy év lauf, hogy a finanszírozási szerződéseket ki tudjuk tárgyalni és alá tudjuk írni.