A kötvényalapokhoz továbbra is özönlik a tőke, 192,7 milliárd forint érkezett, amely kiemelkedő a kategóriák között. A hozamok is hozzájárultak a vagyonnövekedéshez, így 6,8 százalékkal 3971,9 milliárd forintra nőtt a legnagyobb kategória vagyona júliusban.

Az ingatlanalapokhoz 15,3 milliárd forint tőke érkezett júliusban, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 2,3 százalékkal 1904,3 milliárd forintra nőtt a második legnagyobb kategóriánál.

A vegyes alapokból 15,1 milliárd forintot vontak ki a befektetők, azonban a hozamok kedvezően alakultak, így a kategória vagyona 1,6 százalékkal 1717,7 milliárd forintra nőtt.

A részvényalapokhoz 5,4 milliárd forint tőke érkezett, és miután az árfolyamok kedvezően alakultak, a kategória vagyona 7,6 százalékkal 799,2 milliárd forintra gyarapodott.

A kötvényalapok felé fordulnak a kisbefektetők

A magas kamatok nyomán elfordultak a kockázatosabb eszközöktől a lakossági befektetők, az első félév egyértelműen a kötvényalapokról szólt a magyarországi piacon. Bővebben >>>

A tőkevédett alapokból közel 12 milliárd forint értékű tőke távozott, de a kedvező árfolyammozgásoknak köszönhetően a kategória vagyona csak 0,7 százalékkal mérséklődött, 463,1 milliárd forintra.

Az abszolút hozamú alapokhoz 17,7 milliárdnyi friss tőke érkezett, ráadásul a hozamok is kedvezően alakultak, így 5,9 százalékkal 1139,4 milliárd forintra nőtt a kategória vagyona a hónapban.

A származtatott alapoktól 1,4 milliárd forint tőke távozott, de a hozamok kedvezően alakultak, így a kategória vagyona csak 1,3 százalékkal csökkent 41,2 milliárd forintra.

Az árupiaci alapokhoz 0,07 milliárd forint tőke érkezett, a vagyon 5,2 százalékkal 78,8 milliárd forintra emelkedett.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokba a hetedik hónapban közel 45 milliárd forint tőke áramlott be, a vagyon 6,1 százalékkal 1269,7 milliárd forintra nőtt.

A Bamosz a hazai alap- és vagyonkezelő szakmát képviseli, 25 tagja van, amelyek összesen 15 300 milliárd forint vagyont kezelnek, ezen belül mintegy 11 900 milliárd forintot befektetési alapokban.

Az inflációkövető állampapíron túl: ezekkel a befektetésekkel jól jár

A nagy infláció lecsengőben van, de az állampapírkamat még magas, miközben a forint árfolyama távolról sem stabil. Megnézzük, milyen befektetési lehetőségekkel érdemes foglalkozni. Bővebben >>>