A feljelentő szerint Schadl a végrehajtói kar elnökeként utasításként értelmezhető kéréseket, igényeket intézhetett a tőle elvileg függetlenül eljáró fegyelmi tanácsok irányába. 

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség a feljelentés alapján nyomozást kezdeményezett, hogy tisztázza: valóban befolyásolta-e Schadl György a végrehajtókkal szembeni belső ellenőrzéseket és a fegyelmi eljárásokat. Az ügyészség a HVG kérésére megerősítette a nyomozás tényét.

A feljelentő a lap szerint maga is a végrehajtók ellenőrzési és fegyelmi irodájának munkatársa volt. A feljelentés szerint a Völner-Schadl büntetőügy nyomozása során tett vallomások egy része is alátámasztja a hivatali visszaélés gyanúját.

A végrehajtók ellenőrzését és az ellenük folytatott fegyelmi eljárásokat rögzített feltételek és szabályok szerint végzik. Az ismertetett eset szerint viszont egy vidéki végrehajtó ellenőrzése nem illeszkedett egyik jogszerű ellenőrzési indokba sem.

A gyanú szerint a szabálytalan ellenőrzés valódi célja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) vezetésével szembenálló végrehajtó ellehetetlenítése lehetett.

A gyanú szerint az Ellenőrzési és Fegyelmi Iroda, ami a végrehajtók ellenőrzését végző, a végrehajtói kartól független szerv, ennek ellenére informálisan ráhatása lehetett Schadl György volt elnöknek és az egyik helyettesének.

2021. november 22-én az egyik vidéki végrehajtó azt állította vallomásában, hogy Schadl több fegyelmi ügyben konkrét véleményt fogalmazott meg, melyet az adott helyzetben utasításként is fel lehetett fogni „a hivatalvezető felé mindenképpen, de a fegyelmi biztosok sem voltak abban a helyzetben, hogy ellentmondjanak.”

feljelentés szerint a Bírósági Végrehajtói Fegyelmi Bíróság 2021. január 1-től eljáró 27 tanácsból 9-ben foglalt helyet Schadl felesége, mi több, a 27 bírói tanácsból mindegyikben ott volt a Völner-Schadl-ügy négy érintett végrehajtó egyike.

Az idézett végrehajtó állítása szerint egy éppen ellenőrzött végrehajtó esetében Schadl felesége közölte vele Schadl György akaratát, miszerint vagy 20 vagy 40 millió forintos pénzbüntetést és hivatalvesztés szabjanak ki, továbbá azt is közölte, hogy az illetővel szembeni további két ügyben is ugyanezt a büntetést várja el.

Ugyanez a végrehajtó vallotta azt is, hogy mindezt 2021 őszén egy, a fegyelmi ügyekről szóló beszélgetés során a Kar és a Hivatal vezetői előtt kellett előadni, miközben a Karnak semmi köze nem lehetett hozzá, amíg a feljelentő a Hivatal volt. Állítólag több fegyelmi eljárást is átbeszélt a Kar vezetősége az adott fegyelmi tanáccsal.

A feljelentés szerint mindez arra mutat rá, hogy Schadl György az MBVK hivatalát is irányította annak vezetőjén, Takács Katalinon keresztül. Kitér arra is, hogy a „fegyelmi eljárást alátámasztó ellenőrzési koncepció, továbbá a pozitív megközelítéssel működő és nem szankcionáló ellenőrzés” miatt szorítottak ki a vezetők tetszőleges jelleggel olyan végrehajtókat, akik számukra konkurenciát jelentettek.