Polt Péter legfőbb ügyész az Országgyűlés hétfői ülésén, ellenzéki politikusok kérdéseire válaszolva beszélt a Völner–Schadl-ügyről, valamint a hangfelvételről, amelyen Magyar Péter és a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit beszélgetése hallható.

Polt Péter a szocialista Harangozó Tamás kérdésére úgy fogalmazott, hogy nyomozás zajlik a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangvétel ügyében, ahogy azt korábban Fürcht Pál főügyész is bejelentette, „majd a tények határozzák meg, hogy ebben a nyomozásban, ha van bűncselekmény, akkor az milyen bűncselekmény”. Az ügyészség valamennyi szóba jöhető bűncselekményt kivizsgálja, a határozatot pedig a nyilvánosság elé tárja – számolt be róla az Index.

Belenyúlni nem lehet, ennek nyoma van

– mondta a legfőbb ügyész a nyomozati iratok manipulálhatóságára vonatkozó kérdésre, hozzátéve: a Schadl-ügy valamennyi adatát feldolgozták, valamennyi bizonyíték és adat sorsa nyomon követhető.

Hova tűnt a közbizalom?

Polt Péter válaszában tisztázta, hogy az ügyészség független, de ellenőrzik a munkáját. Tordai Bence (Párbeszéd-Zöldek) arra hívta fel Polt Péter figyelmét, hogy a szombati tüntetésen „több százezer ember skandálta az ön lemondása iránti vágyát. A közbizalom láthatóan nincs meg.”

Az ügyészség és a legfőbb ügyész is a törvényeknek kell hogy megfeleljen, nem kívánságoknak, elképzeléseknek, felszólításoknak. Eddig is ez történt, és ezután is ez fog történni az ügyészségen. Abban mindenkinek felelőssége van, hogy a bizalom, ami fontos dolog, hiteles információkon alapuljon

– hangzott a legfőbb ügyész válasza.

Polt Péter végül tisztázta, hogy „Varga Judit nem követett el hamis vádat, mert egy magánbeszélgetésben mondott valamit, amit egyébként vizsgálnak, de egy magánbeszélgetés az nem minősül hatóság előtti kijelentésnek”.