Novák Katalin köztársasági elnök csütörtök reggel Vatikánvárosba utazik, hogy lerója kegyeletét XVI. Benedek nyugalmazott pápa gyászmiséjén. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szintén a magyar delegáció tagja lesz – tájékoztatta az MTI-t a Sándor-palota Kommunikációs Igazgatósága.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szintén ott lesz Benedek pápa temetésén.

Az óév utolsó napján, szombat reggel 95 évesen meghalt emeritus pápa ravatalát hétfőn 9 órakor nyitották meg. A háromnapos megtekintés első napjának előestéjén olasz biztonsági tisztviselők azt mondták, hogy legalább 25-30 ezer ember jön el hétfőn. Az első nap végére azonban mintegy 65 ezren mentek el a síremlék mellett – közölte a Vatikán.

A 95 éves korában elhunyt emeritus pápát csütörtököm Rómában a Szent Péter-bazilika kriptájában helyezik örök nyugalomra, előtte gyászmise lesz.

Vatikán közlése szerint kilencvenöt éves korában szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.

XVI. Benedek a modern kor első egyházfője volt, aki 600 év után először lemondott a pápaságról. Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol a Mater Ecclesiae kolostorban élt. Utoljára 2020 júniusában mutatkozott a nyilvánosság előtt.