Egy friss sajtómeghívóból derült ki, hogy ki lehet a hétfőn elbocsátott L. Simon László utódja, amelyet a 444 vett észre. A szabadságharc akasztottja, a kiegyezés miniszterelnöke és a monarchia külügyminisztere  Id. gróf Andrássy Gyula élete és pályája című konferencia programjában már az eddigi főigazgató-helyettes neve szerepel.

Hammerstein Judit 1998-2002 között (az első Orbán-kormány idején) a kormányfő, 2002-2006 között pedig a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselőcsoportjának sajtófőnöke volt. 2011-2014 között (második Orbán-kormány) a kultúráért felelős tárca helyettes államtitkára, majd 2014 és 2018 között (harmadik Orbán-kormány) a Balassi Intézet főigazgatója volt. 2019-2020-ban az Országos Széchényi Könyvtár megbízott főigazgatójaként tevékenykedett, innen érkezett a Magyar Nemzeti Múzeumba.

L. Simon László kirúgása és a világsajtó reakciója

Csák János kulturális és innovációs miniszter – mint a munkáltatói jogkör gyakorlója – hétfőn átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát. A miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

L. Simon László a felmentésére reagálva közölte:

A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.

A menesztett főigazgató közleményében felidézi, hogy az innovációs és kulturális miniszter hétfő reggel azért mentette fel a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert – Csák János álláspontja szerint – szabotálta a gyermekvédelmi törvényt.
   
L. Simon László felidézte, hogy a minisztérium egy korábbi levelében elismerte, hogy a tárca álláspontja szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merült fel. „A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük, és erről a fenntartót azonnal értesítettük” – írta L. Simon László a közösségi oldalán.

A menesztés a parlamentben és a világ vezető lapjaiban is nagy karriert futott be. Az egyik legnagyobb amerikai hírügynökség, az Associated Press (AP) arról számolt be, hogy hazánkban azért menesztették a Nemzeti Múzeum igazgatóját, mert a World Press Photo kiállításon LMBTQ-tartalmak is megjelentek, emellett a tárlatra 18 év alatti kiskorúak is bemehettek, ami ellenkezik a gyermekvédelmi törvénnyel.

A Libriben ez a könyv csapta ki a biztosítékot, és kapott LMBTQ-büntetést

A Lakmusz közérdekű adatigénylés útján megkapta a fővárosi kormányhivataltól azt a két fogyasztóvédelmi határozatot, amivel a Libri könyvesbolthálózatra 1 millió, a Lírára 12 millió forintos bírságot szabtak ki LMBTQ-témájú könyvek nem megfelelő árusítása miatt. Bővebben --->