L. Simon László a lemondatásával kapcsolatos reagálását a Facebook-on tette nyilvánossá. Azt írta, Csák János miniszter álláspontja szerint szabotálta a gyermekvédelmi törvényt.

A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg.

A főigazgató hozzátette, ezt maga minisztérium is elismerte korábbi levelében, és idézte:

Álláspontom szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merül fel...

L. Simon a korábbi posztjától eltérően, most azt írta, a minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartották, a 18 év alatti korlátozást bevezették és erről a fenntartót azonnal értesítették.

L. Simon vasárnap még azt írta, nem lehet betartani a rendelkezést, mert nem áll jogukban személyi igazolványt ellenőrizni.

Négy gyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni

– tette hozzá.

A World Press Photo kálváriája

Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője indította a lavinát azzal, hogy követelte, a sajtófotó kiállítást 18 éven aluliak ne látogathassák. A párt azt kifogásolta, hogy a tárlaton a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az „LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, emellett a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat – írta meg az Economx. A politikus később L. Simon Lászlóról azt írta, vonzódik az aberrációhoz.

Csák János, a szaktárca vezetője szinte azonnal igent mondott, de a Magyar Nemzeti Múzeumba (MNM) mégis bemehettek a tegnap zárult tárlatra a kiskorúak, mert L. Simon László a döntést megvétózta azzal, hogy a múzeumnak nem áll jogában elkérni a személyigazolványokat, és még meg is köszönte Dúró Dórának a jó reklámot.

Csák János miniszter, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – áll a tárca közleményében. A miniszter indokolásában kifejtette, hogy

a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.