Az Index információi szerint elbocsátották L. Simon Lászlót a Magyar Nemzeti Múzeum éléről. A lap úgy tudja, Csák János kulturális és innovációs miniszter azonnali hatállyal mondott fel a főigazgatónak, L. Simon Lászlónak

Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője indította a lavinát azzal, hogy követelte: a Magyar Nemzeti Múzeumban bemutatott sajtófotó kiállítást 18 éven aluliak ne látogathassák. A párt azt kifogásolta, hogy a tárlaton a 2022-es év legfontosabb eseményeként jelenítik meg az „LMBTQ+-kisebbség elleni erőszakot”, emellett a „meleg idősotthont” ábrázoló képsorozaton tekinthetik meg az odalátogatók például azt, hogy női ruhába és tűsarkúba öltözött férfiak rúzsozzák magukat.

Csák János, a szaktárca vezetője szinte azonnal igent mondott, ám a Magyar Nemzeti Múzeumba mégis bemehettek a tegnap zárult tárlatra a kiskorúak, mert L. Simon László a döntést megvétózta azzal, hogy a múzeumnak nem áll jogában elkérni a személyigazolványokat, és még meg is köszönte Dúró Dórának a jó reklámot.

Nyáry Krisztán író, irodalomtörténész, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója sem hagyta szó nélkül az esetet, azt írta, szerinte egy ilyen kurucos kiállást nem engedhet meg magának akárki – csak egy volt kormánypárti képviselő.

Csák János miniszter, mint a munkáltatói jogkör gyakorlója a mai napon átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát – áll a tárca közleményében. A miniszter indokolásában kifejtette, hogy

a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során – zárul a közlemény.

 

 

 

udomásul veszi, de nem fogadja el felmentését L. Simon László

L. Simon László a lemondatásával kapcsolatos reagálását a Facebook-on tette nyilvánossá. Azt írta, Csák János miniszter álláspontja szerint szabotálta a gyermekvédelmi törvényt. Bővebben --->