Badacsony környékén nem csak a vadállatok, a kóbor kutyák is veszélyt jelenthetnek – írja a Veszprém megyei helyi portál, a veol.hu.

Békássy Gábor, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park badacsonyi kerületének vezetője elmondta, jellemző forgatókönyv a Balaton-parton, hogy a nyaralóközönség magával hozza a négylábú házi kedvenceket. Ám kirándulás közben a póráz nélkül sétáltatott kutya nem egyszer elszökik. Bár a kutyák egy része előkerül, nem kicsi a Balatonnál eltűnt ebek száma.

A későbbiekben a nem előkerülő házi kedvencek okozzák a gondot, hiszen éhesek, és valahonnan táplálékot kell szerezniük. Ha egyedül marad a szökevény, az nem jelent akkora problémát, de ha társat, társakat talál, az már komoly gond. Ilyenkor ugyanis szervezetten dolgoznak, tulajdonképpen képesek komplett területeket levadászni

– fogalmazott a szakértő.

Békássy Gábor kiemelte, ilyenkor elsősorban a kisebb termetű vadak lehetnek veszélyben, például az őz, a gidája, a szarvasborjú, de persze bármi más, ami elérhető számukra.

Az összeverődő kutyafalkák nem veszélyesek az emberre, tartanak tőle, ugyanakkor fordult már elő olyan, hogy lovasokat támadtak meg.

Szóval összességében a kóbor kutyák, főleg, ha csoportosan mozognak, nem kívánatosak a vadászterületeken. Megzavarják a vadállományt, és komoly fejtörést okoznak a helyileg illetékes vadásznak, akinek jogszabályban előírt feladatai, kötelezettségei vannak a rábízott területtel kapcsolatban

– hangsúlyozta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa.

Békássy Gábor szerint a vadásznak feladata, hogy megvédje a vadállományt, ám sokan azért sem lépnek fel határozottan a garázdálkodó kóbor ebek ellen, mert egyfelől félnek az utólagos meghurcolástól, másfelől nagyrészt maguk is kutyatartók, szeretik a kutyákat.

Kitiltották a kutyákat, népharag tombol a Balaton-parti településen

Félreérthető táblákat szereltek fel a település utcáin, a helyiek törvénytelenséget kiáltanak, pedig valójában egy kutyatámadások elleni óvintézkedésről van szó. Egy helyi lakos tette ki a Facebook-ra a posztot, miszerint „kutyával pórázon behajtani tilos" táblák kerültek ki néhány utcára Balatonszepezden. A posztban egy fotón is látható, hogy a KRESZ táblákhoz hasonló, piros körrel szegélyezett táblát helyeztek ki, amiben egy pórázon vezetett kutya piktogramja van. Bővebben --->