Olyan heves indulatokat váltott ki a hajdúszoboszlói közösségben a vendégmunkások - várható - megjelenése, hogy még a polgármester is inkább a véleménye eltüntetése mellett döntött. 

Tegyenek bejelentést minden olyan esetről, ahol vendégmunkások elszállásolását tapasztalják, vagy gyanítják

– ezt kérte Czeglédi GyulaHajdúszoboszló független polgármestere a Hajdú-Bihar vármegyei település lakóitól a közösségi oldalán, igaz, azóta a posztot törölte. 

A Telex viszont kiszúrta a felhívást és annak utóéletét. A cikk több részletet is közöl a polgármester mondandójából:

  • „Évtizedeken át szorgalmasan dolgoztunk azon, hogy felépítsük és fenntartsuk turisztikailag meghatározó szerepünket. […] Ezért határozottan kijelentem, hogy nem engedjük, hogy a városunk biztonságát és hírnevét bárki is veszélyeztesse.”
  • „Minden olyan intézkedést megteszünk, amely képes megakadályozni városunkban munkásszálló létesítését. Amennyiben indokolttá válik, úgy nyilvánosságra hozom azoknak az egyéneknek a nevét, akik külföldi vendégmunkásokat tartanak Hajdúszoboszlón.”

Czeglédi Gyula azt is hozzátette: az önkormányzat az elmúlt hónapokban hozott több olyan intézkedést, „amellyel tovább kívánja korlátozni városunkban munkásszálló létesítésének és üzemeltetésének lehetőségét a kiemelt üdülő övezeten túl, szinte az egész városra kiterjesztve”.

A polgármester leszögezte, a helyi rendelet szerint csak a város ipari övezetében lehet munkásszállót létesíteni, és ott is csak akkor, ha az üzemeltető helyi, hajdúszoboszlói vállalkozó.

Mint írta, lakossági bejelentések alapján lehetőség van további vizsgálatokra például bérleményekben, és szükség esetén a szakhatóságok, adóhivatal, katasztrófavédelem és népegészségügy tájékoztatására. Úgy fogalmazott:

én magam sem azért dolgoztam városunk turizmusának felvirágoztatásáért közel három évtizeden keresztül, hogy most egy debreceni iparfejlesztés mellékszálaként tönkretegyék városunk turizmusát.

A bejegyzés alatt aztán elszabadultak az indulatok. A kommentelő hajdúszoboszlóiak válogatott jelzőkkel adták a világ tudtára, hogy nem akarnak sem migránsokat, sem pedig külföldi vendégmunkásokat.

A vármegyébe több óriás beruházás is érkezik, többek között a német BMW autógyár és a kínai CATL akkumulátorüzem

Nagy eséllyel nem fog menni ázsiai munkaerő nélkül

Nem újkeletű jelenség, hogy a folyamatosan növekvő munkaerőhiány és a magas fluktuáció miatt ma már a magyarországi vállalkozások is rákényszerülnek a vendégmunkások alkalmazására. Noha a vendégmunkások itt tartózkodását szabályozó törvény novembertől lép hatályba, ráadásul a részletszabályait tartalmazó rendeletek is később jelennek meg, a jelenség nem újkeletű.

A munkáltatóknak is egy kényszerpálya a vendégmunkások alkalmazása, egyszerűen nincs munkaerő, a létszámhiány pedig egyes helyeken olyan súlyos, hogy a működést is veszélybe sodorja

– foglalta össze nemrégiben a külföldi munkaerővel kapcsolatos véleményeket Mészáros Melinda. A Liga Szakszervezetek elnöke a Napi.hu megkeresésére jelezte, több helyen a szakszervezetek bevonására is szükség volt a feszültség enyhítése érdekében.

Az elnök a leggyakrabban előforduló feszültségforrások közül kiemelte, hogy a hazai munkavállalók sokszor nehezményezik, hogy a vendégmunkásokra a munkáltató többet költ.

Ha sikerül is megoldást találni a munkaerőpiaci kérdésekre, a társadalmi kihívások velünk maradhatnak, ezért is kerestük Czeglédi Gyula polgármestert, hogy elmondja, milyen a hangulat a településen. Amennyiben válaszol a településvezető, arról beszámolunk.