A polgármesteri kabinetvezető az InfoRádióban leszögezte, véget kell vetni a „kontroll nélküli betelepülésnek”. Péterffy Gábor hangsúlyozta, ugyanazokkal a problémákkal küszködnek, mint a többi Budapest környéki település.

Húsz százalékkal növekedett az elmúlt években a város lakossága.

Ezt a lélekszámemelkedést egyszerűen nem tudták követni az egészségügyi szolgáltatások, az infrastruktúra, az utak, a bölcsődék és óvodák sincsenek felkészülve erre a drámai folyamatra. 

Ez nem új keletű probléma – ismerte el a kabinetvezető.

Már évtizedekkel ezelőtt voltak olyan hangok, hogy megtelt a város és nem tud több betelepülőt fogadni

– fogalmazott.

Megtelt a város

Péterffy Gábor elmondta, Budakalász lakossága jelenleg 12-13 ezer fős, húsz évvel ezelőtt a lélekszám még csak nyolcezer volt. Jellemző, hogy a valasztas.hu adatai szerint a 2019-es önkormányzati választások idején már 8 948 választásra jogosult állampolgárt élt a településen.

„Itt úgyse jössz át!”

Egyelőre konkrét intézkedésekről nem tudott beszámolni az önkormányzat. Annyi biztos, hogy felülvizsgálják a településrendezési eszköztárt, hogy korlátokat tudjanak szabni. A cél, hogy évvégére megalkossanak és elfogadjanak egy új helyi építési szabályzatot. 

De már vannak olyan megalapozó tanulmányokra született javaslatok, amik például több mint 37 hektárral csökkentenék a beépítésre szánt területet

– tette hozzá a polgármesteri hivatal kabinetvezetője.

Nincs kiút Budapestről?

Néhány nappal ezelőtt Érd sokkal drasztikusabb lépésre szánta el magátépítési stopot rendeltek el a Pest vármegyei településen.

Ennek értelmében július 15-től egyetlen beruházás sem indulhat el, beleértve a társasház-, családi ház építéseket, a tetőtér felé való bővítéseket és a hozzáépítéseket is. A tiltó rendelet mindaddig érvényben marad, amíg el nem készül a város jelenleginél lényegesen szigorúbb, társasházépítéseket erősen fékező új helyi építési szabályzata.

Az indok ugyanaz, mint Budakalász esetében.

A város túlcsordult. Állandósultak a dugók, nincs parkolóhely, hosszú sorok kígyóznak a szakrendelő előtt, a bölcsődében évek óta várólistát vezetnek, hiába adtuk át tavaly az új iskolát, már az is megtelt. Idén ősszel 6-7 új iskolai osztályt kell indítani a szokásos 2-3 helyett

– hangsúlyozta Csőzik László, Érd független polgármestere.

Fenntarthatatlan(?)

Egyébként nem csupán kényelmetlenséget jelent a „korlátlan betelepülés” a Pest vármegyei településen élők számára. A tavalyi aszály idején nyomásesés vagy átmeneti vízhiány lépett fel Solymáron, Ürömön, Pilisborosjenőn, Pilisszentivánon, Budakalászon, Pomázon, Pilisszántón, Pilisszentkereszten, Pilisvörösváron és Csobánkán és Fóton is, ugyanis az infrastruktúra nem bírta el a megnövekedett lakossági igényt.