Az őszi hétvégén az érdeklődők számára megnyílnak a város ikonikus helyszínei, gyönyörű villaépületei, ismertebb intézményei, szállás- és vendéglátóhelyei, amelyeknek többsége a 19-20. század fordulóján épült.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik fontos célja, hogy a helyi közösségek bevonásával feltáruljanak az itt élők és a látogatók számára a térség rejtett értékei, történetei, az emberi sorsok és a kulturális kincsek. 

 

Ezt valósítja meg a TÁJTÉKA szeptember 22-24. között Balatonalmádiban, ahol „Pomerium - Múltidéző napok Balatonalmádiban" címmel rendez az Europa Nostra-díjas Budapest100 mintájára a helyi civil szervezetekkel és önkéntesekkel kulturális fesztivált, amelyen a helyi közösségeket és épített örökséget ünneplik – írja az Építészfórum.

A rendezvény látogatói betekinthetnek a nyitott kertekbe és épületekbe, és kisebb műsorokat, tematikus, az adott helyhez kapcsolódó előadásokat hallgatva megismerhetik a város, az épületek és a benne élők történeteit.

Pénteken városi sétákkal kezdődött az ünnep, a csatlakozó helyszíneket szombaton és vasárnap lehet meglátogatni, ahol az épületek bemutatása mellett koncertek, kiállítások, közösségi és gyerekprogramok várják az érdeklődőket.