Az Állami Nyomda az első negyedévben 4,1 milliárd forintos árbevételt ért el, amely 9 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben, de nagyjából megfelelt a portfolio.hu konszenzusának. A romlást a gyorsjelentés főként a biztonsági termékek és megoldások üzletág bevételeinek visszaesése, illetve a bázisidőszakot erősítő egyszeri exportértékesítés hatásával indokolja.

A társaság csoportszinten 427 milliós EBITDA-t ért el, a négyszázalékos csökkenés elsősorban az alacsonyabb forgalom következménye, ám a fedezeti hányad kismértékben 10,5 százalékosra javult. Ötödével 214 millióra esett viszont az üzemi eredmény, így a társaság a negyedévet 152,6 millió forintos nettó eredménnyel zárta, amely ugyan harmadával múlja alul a tavalyi azonos időszakit, ám nagyjából megfelel a piaci konszenzusnak.

A gyorsjelentés rámutat, hogy a pásztói tevékenység Budapestre való átcsoportosításától és a gyár bezárásától idén a végkielégítések és a költöztetés miatt 80 milliós többletköltséget prognosztizál, ám jövőre a lépéstől 151 millió forintos megtakarítást vár. A lépést azzal indokolták, hogy az üzemben olyan hagyományos nyomdaipari termékeket állít elő, amelyek piaca az elmúlt időben jelentősen csökkent, ám gyártásuk sok kézi műveletet igényel. Zsámboki Gábor vezérigazgató a gyorsjelentésben leszögezte, a felszabaduló forrásokat többek közt a mobilfejlesztésekre fordíthatják majd, amely a későbbiekben kedvezően hathat a társaság eredményességére.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!