A frankfurti DAX-index 0,03 százalékkal 10 208,00 pontra nőtt, míg a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index  0,1 százalékkal 6185,61 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,2 százalékkal 4466,00 pontra esett.

Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 0,06 százalékkal 3037,01 pontra süllyedt, míg a legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSE Eurofirst 300 indexe 0,17 százalékkal, 1352,59 pontra emelkedett zárásra.

A piacok nem sokat vártak és nem is kaptak sokat Mario Draghitól, az ECB elnökétől. A kormányzótanács a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton Bécsben tartott ülésén. Draghi a kamatdöntő tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy hosszabb távon a jelenlegi vagy még alacsonyabb szinten maradnak az eurókamatok, mert a növekedési kilátásokat kockázatok terhelik.

Görögország hitelezését illetően a bank elhalasztotta a döntést. Az ECB kivárja, míg Athén végrehajtja a vállalt reformokat, és csak ez után határoz arról, hogy a görög bankok ismét részt vehetnek-e az ECB rendszeres refinanszírozási műveleteiben.

Így hatott az OPEC-csúcs

A kőolaj ára megzuhant, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) szakminiszterei megállapodás nélkül fejezték be a szokásos félévenkénti bécsi értekezletüket. A piacok azonban gyorsan túltették magukat a csalódottságon, mivel nem is számítottak arra, hogy a miniszterek egyezségre tudnak jutni a kitermelés szintjéről. Ellensúlyozta a rossz hírt az is, hogy az amerikai kereskedelmi olajtartalék szintje a múlt héten tovább csökkent.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) közölte, hogy a kereskedelmi olajtartalék szintje 1,4 millió hordóval 537,7 millió hordóra esett a május 27-én végződött héten. Elemzők 2,5 millió hordós csökkenést vártak az előző heti 4,22 millió hordós mérséklődés után.

A nyugat-európai tőzsdezárás után az északi-tengeri Brent könnyűolaj augusztusi szállításra hordónként (159 liter) 50,10 dollárba került, 38 centtel, 0,76 százalékkal drágult az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében. A New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ára júliusi szállításra hordónként 19 centtel, 0,39 százalékkal 49,20 dollárra nőtt.

Napi mélypontján, közép-európai idő szerint délután három órakor a Brent még 48,86 dollárba, a WTI pedig 47,98 dollárba került.

Ez volt a tengerentúlon

A New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,15 százalékos, az S&P 500-as 0,18 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,10 százalékos mínuszban állt a nyugat-európai tőzsdezárás idején.

Az arany unciánkénti ára augusztus szállításra 0,04 százalékkal (45 centtel) 1214,25 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi devizapiacon egy euróért 1,1157 dollárt adtak, 0,28 százalékkal csökkent a közös európai fizetőeszköz árfolyama.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!