Az euró árfolyama a reggeli 394,24 forintról 396,21 forintra erősödött kora estére, míg a svájci frank jegyzése a reggeli 415,33 forintról 417,14 forintra emelkedett. A dollár 367,22 forintról 368,65 forintra drágult.

Mi várhat a forintra?

Németh Dávid, A K&H vezető elemzője ugyanakkor arra számít, hogy az idén 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az euró jegyzése. Ugyanakkor ez abban az esetben lehet így, ha az év hátralevő hónapjaiban nem történik jelentős változás a világ- és a magyar gazdaságban.

Az elemző szerint egyelőre sok a bizonytalanság, az azonban már látszik, hogy a vártnál kevésbé sikerült az Európai Parlamenti választásokkor növelnie a súlyát a szélsőjobboldalnak. Kérdéses azonban, hogy hogy a tagországok fiskálisan mennyire lesznek szigorúak a továbbiakban, a költségek ugyanis emelkedő pályán vannak a kamatkiadások és a társadalom elöregedése miatt.

Németh Dávid hozzátette, az is kérdéses, hogy a zöldpolitika és a zöldpártok mennyire lesznek a jövőben erősek, vagyis az a kérdés, milyen ütemben lehet az ilyen törekvéseket keresztülvinni.

Az elemző kitért arra is, hogy az EU többi országához hasonlóan Magyarországon is kiemelt szerepe van a költségvetési tényezőnek, mivel a magyar gazdaság jelentős kiadási többlettel fut. Emiatt az idén és a következő években is jó eséllyel kiigazításokra lenne szükség, aminek az idei mértéke a mostani helyzet alapján szerinte 500 milliárd forint is lehet.

A rövid távú helyzetről úgy fogalmazott, hogy az EP-választások után kialakult nemzetközi bizonytalanság miatt a piacok is inkább kerülik a kockázatot, ami miatt az euróval szemben is erősödni tudott a dollár.

Ebben az esetben pedig a forint sem vonzó valuta. Ez okozta azt, hogy közel 400 forinton jegyezték nemrégiben az eurót, hétfőre azonban megtörtént a korrekció, és érzékeny helyzetben jött az MNB kamatdöntése is.

Németh Dávid úgy látja, hogy a jelenlegi kilátások alapján az év végére 6,25 százalékra csökkenhet a magyar kamatszint, melyet az is megerősít, hogy a jegybank a friss inflációs jelentésében a fogyasztói árindexre vonatkozó prognózisát fél százalékponttal lefelé módosította.

Magyarország utolsó lett az EU fogyasztási rangsorában

Az eddigi sereghajtó, Bulgária is megelőzte hazánkat. 30 százalékkal vagyunk az uniós átlag alatt az egy főre jutó fogyasztásban.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!