Zala vármegyében először a magyar eper (szamóca) a lakhegyi Goldfinger Eper családi vállalkozás földjén terem, négy hektáron – írja a Zaol.hu. 

Eper termesztésével egyes egyedül mi foglalkozunk Lakhegyen, Nyugat-Magyarország legnagyobb epertermelői vagyunk. A gyümölcs nagysága elérheti a tíz dekát szemenként. Minőségéről, ízvilágáról elmondható, hogy kevésbé savas, nagyon finom és édes, állaga tartós, mégis lédús

 – mondta el Goldfinger Dávid tulajdonos-termelő.

Hozzátette, az idei kiemelkedő év lesz, hiszen nem volt fagykár. A fóliás gyümölcs már érik, ennek árusítását kedden kezdték meg a zalaegerszegi piacon, valamint a város különböző pontjain. A szabadföldi eper érése két-három hét múlva várható.

A fóliás eper kilója jelenleg 3 ezer forintot datál, amely az előző évekhez képest nagyon is kedvezőnek számít. A szabadföldi eper eladói ára várhatóan 2 ezer forint környékén alakul, ennek azonban még van ideje beérni. Sok múlik azonban azon, hogy a következő 2-3 hétben lesz-e jég, mivel az egy pillanat alatt tönkreteheti a termést.

Goldfinger Dávid szerint az eper az a gyümölcs, amelyből nem lehet annyit termelni, amit ne lehetne eladni, így ezt a területet egy-két éven belül a duplájára akarják növelni, annak ellenére is, hogy ez rengeteg munkával jár. 

Ennyibe kerül egészségesen enni

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a népszerű gasztroenterológus, Schwab Richárd ajánlása szerint nagyjából fél kilogramm zöldséget kellene fogyasztanunk egy nap. Az Economx legújabb videóriportjában megnéztük, hogy mennyibe is kerülne az általa javasolt étkezés.Bővebben>>>