A hétfői napot úgy kezdtük, hogy 398 forintnál is többet kellett fizetni az euróért, és csak reggelre nyugodott le az árfolyam annyira, hogy elérje a 397 forintos szintet. 

Ezután viszont 396 alá is beesett, majd 396 környékén nyugvópontra lelt

Kép: Economx.hu

Az Erste elemzése felidézi, pénteken 398-ig gyengült a forint az euróval szemben és ott stabilizálódott az árfolyam. A Fitch az előző hét piaczárását követően meghagyta a másfél éve meglévő negatív kilátást, de nem változtatott a besoroláson, aminek pozitív az olvasata. Ennek eredményeként ma reggel elindulhatott némi korrekció, és 397 körül járt az euró jegyzése. 

Az elemzők kitértek arra is, hogy

a héten a hazai jegybankra figyelünk, ugyanis holnap, vagyis kedden tartja júniusi kamatdöntő ülését az MNB.

Amennyiben az árfolyam tovább korrigál, úgy 25 bázispontos vágással tovább lassíthat a központi bank, de szerintük nem zárható ki a tartás sem. Az Erste elemzői mindenképp azt várják az MNB-től, hogy megnevezze a kamatcsökkentési ciklus lezárásának konkrét időpontját. 

A kérdés, hogy még egy merész lépéssel 6,75 százalékig süllyed a kamat, vagy be kell érnünk a 7 százalékkal.

A jegybank igen erős kamatcsökkentési ciklust hajtott végre viszonylag rövid idő alatt: a kezdéskor a tényleges jegybanki eszköz kamata 18 százalék volt, amit havonta 100 bázisponttal csökkentettek, amíg az el nem érte az alapkamat 13 százalékos szintjét: ekkor az alapkamat visszavette az irányadó szerepet, a monetáris politikai eszköztár normalizálódott.

Elemzőcikkünkben arra figyelmeztettünk, hogy a legnagyobb probléma a forint gyengélkedése:

igen közel van a 400 forintos szinthez az euró árfolyama, ami egyrészt az elmúlt egy év leggyengébb értéke, másrészt elérése, sőt átlépése a bizalom megingását hozhatja, akárcsak 2022-ben, ami tömeges euróba meneküléshez vezethet.

A jegybank korábban jelezte, hogy nem tolerálja a további forintgyengülést, ezt azonban nem csak az alapkamattal, hanem esetleges közvetlen piaci beavatkozással is befolyásolhatja.

Elnézést kért a miniszter

De nemcsak a szakértők keresik a válaszokat, a kormányzat is eszköztelennek tűnik a magyar valuta mozgásának hektikusságát látva. 

Jól jellemzi a helyzetet, hogy a csütörtöki Kormányinfó alatt két forinttal lett drágább az euró, és Gulyás Gergely szerint a jelenlegi helyzetnél még az is jobb lenne, ha tartósan 395 forintos szinten maradna az euró.