A hét utolsó tőzsdenapján Londonban gyakorlatilag stagnált, Frankfurtban fél százaléknál nagyobb mértékben erősödött, Párizsban viszont közel fél százalékkal gyengült az irányadó index.

A korábbi napok bizakodása nem csupán a tengerentúlról érkező kedvezőtlen makroadatok hatására csappant meg, de európai hírek is gyengítették. Így a megugró portugál kötvényhozamokkal, vagy a Franciaország várható leminősítésével kapcsolatos híresztelés is az eladási kedvet fokozta. Ez utóbbira a zárás után sor is került, igaz, nem a piac által rebesgetett Standard&Poor's, hanem a Fitch Ratings révén.

A portugál tízéves kötvényhozamok azután ugrottak meg, hogy a nemzetközi segélycsomagot az országnak összeállító Trojka képviselői úgy döntöttek, a jövő héten esedékes találkozó helyett csak a jövő hónapban tartják meg a program negyedéves felülvizsgálatát. A döntést azt követően hozták meg, hogy visszautasította a jövő évre előrehozott választások kiírását kezdeményezte a portugál államfő, Anibal Cavaco Silva csütörtökön.

A szektorok között átlag fölött szerepeltek a német autógyárak, a spanyol energiacégek viszont estek a pénteken bejelentett kormányzati intézkedések hírére, amelyekkel az állami áramárszabályozás évek során több tízmilliárd eurósra nőtt költségvetési terhét igyekeznek szétteríteni a gazdaság és a társadalom között. Ezzel együtt pénteken is akadt olyan papír, amellyel nagyot kereshettek a befektetők. A brit Invensys szoftvercég több mint 20 százalékot szárnyalt a Schneider Electric átvételi ajánlatára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!