Júliusban több mint 290 milliárd forinttal nőtt a háztartások tulajdonában lévő értékpapírok állománya, aminek köszönhetően 21 ezer milliárd fölé nőtt a kisbefektetők értékpapír tulajdonának értéke, ami történelmi csúcsnak számít – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közzétett adataiból.

Érdekes adat, hogy a kisbefektetők értékpapírban tartott pénzének fele állampapírban van.

A jegybank júliusi adatai szerint a magyarok 21 milliárd forinttal tartanak több pénzt bankbetétben, mint állampapírban, hamarosan tehát zárhat az olló a két befektetési mód között. A kormánynak pedig ez is volt a terve, ezért vezették be júliusban a szociális hozzájárulási adót (szocho) szinte az összes befektetési típusra, kivéve az állampapírt. A sokakat érintő szabályozásról ITT írtunk részletesen.

A 290 milliárdos növekedés több mint felét is az állampapírok tették ki, így a volumennövekedés is jelentős volt az adónem bővítésének hatására.

Az értékpapírfajtákat vizsgálva inkább a tulajdonviszonyt megtestesítő papírok voltak a népszerűek, a hitelviszonyos verziónál 299 milliárd forintos csökkenés volt megfigyelhető júliusban. Csak a háztartásokat vizsgálva is hasonló trendek mutatkoznak, ők is leginkább kötvényalapokba fektetik a pénzüket, de a befektetési alapok továbbra is rekorderek, persze csak az állampapírok után.

A kormányzati értékpapírok új tranzakciói között még a lakosságnál is a devizaalapúak voltak a legkedveltebbek, itt egy év alatt közel 4 százalékos volt a növekedés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Népszerűségi sorban ezután következnek a hosszú lejáratú forint alapú papírok, majd a rövid lejáratúak, amelynél 3,4 százalékos csökkenés volt az új tranzakciókban. Logikus módon a háztartások a magasabb kamatú papírokat vásárolták, hiszen azok nagyobb hozamot biztosítanak a jövőben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!