A társaság 188 millió forintos nettó eredményt ért el az idei második negyedévben, ami ugyan közel 18 százalékkal rosszabb a tavalyi azonos időszaki 228 millió forinthoz képest, ám javulás az előző negyedév 153 milliós profitjához képest. Az elemzői várakozások 153 és 174 millió forint között mozogtak, amit szintén jóval túlteljesített a társaság.

Utóbbi azonban nemcsak a nettó eredmény, hanem a 4,51 milliárd forintos árbevétel, 265 milliós üzemi eredmény és 457 milliós EBITDA tekintetében is elmondható. Az elemzői várakozások mindegyike azt jósolta, hogy a Nyomda legalább 40−44 forintos éves részvényenkénti eredményt fog elérni, így a mostani eredmény esélyt ad arra, hogy a nettó eredmény, ha csak némileg is, de ezt a szintet meghaladja. Ez vélhetően meglehetősen fontos a rendszeresen osztalékot (utoljára részvényenként 44 forintot fizető) Nyomda részvényeseinek, különösen annak fényében, hogy a gyorsjelentésben Zsámboki Gábor vezérigazgató külön utal az elmúlt években jellemző osztalékpolitika fenntartásának lehetőségére.

A társaság a különböző termékszegmensekben különbözőképpen teljesített, a legfontosabb biztonsági termékek és megoldások terén jelentős növekedés mutatkozott mind az elmúlt évhez, mind az idei első negyedévhez képest. A kártyagyártás, megszemélyesítés területén ennél valamivel mérsékeltebb, de szintén pozitív folyamatok voltak megfigyelhetőek, míg a hagyományosabb iparági területen, a nyomtatványok előállításában már visszaesés mutatkozott. Ez a menedzsment által is jelzett folyamat a − már az első negyedévben is tapasztalható − kedvezőbb termékszegmens felé való további elmozdulást mutatja. A nettó eredmény viszonylag alacsony szintje az elbocsátások és a pásztói telephely bezárásának egyszeri költségeivel (összességében mintegy 80 millió forint nagyrészt az első két negyedévre elosztva) magyarázható, amely lépések pozitív hatása jövőre mutatkozhat meg teljes egészében.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!