Tavaly nagy meglepetést hozott, egyik pillanatról a másikra ugyanis jelentős áresés jött a piacokon, amit idén korrigáltak vissza  - mondta Duronelly Péter, (képünkön) a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója egy budapesti héttérbeszélgetésen.

Idén azonban új csúcsra csak az amerikai piacok mentek, ami jól mutatja az amerikai gazdaság relatív erejét. Ez - bár nagy kilengésekkel - de a dollár erősödésével járt együtt, és az alapkezelő véleménye szerint további erősödés várható az amerikai deviza szempontjából.

Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a kamatszint történelmi mélyponton van a fejlett világban, és valószínűleg jó sokáig ott is marad - véli Duronelly. Így az idei részvénypiaci rally nem párosult kamatemeléssel, aminek az az üzenete, hogy még mindig megéri az alacsony kamatszint mellett vásárolni.

A részvénypiac általános árazását vizsgálva az alacsony kamatszinthez képest az elmúlt 50 évet vizsgálva relatíve olcsóak a részvénypiacok, így mindig lesz kereslet az értékpapírok iránt. A hozam nem biztos, hogy magas lesz, de a 2 százalékos amerikai kötvénykamatszint mellett mindig lesz kereslet a részvények iránt.

Duronelly szerint a jövőben az egyik legjobb befektetés a dollár lehet, aminek egyik oka, hogy sokkal kiszámíthatatlanabb lesz az uniós jegybank politikája., Mivel jóval nagyobb mértékben működteti a pénznyomdáját, így kikerülhet az irányítása alól a rendszer.

Rövid és középtávon a világra a legnagyobb kockázatot Kína jelenti. Ez a spanyol, ír helyzetnél is komolyabb lehet, ha az ott fújt buborék kidurran, a vészharangot azonban korai még kongatni, főleg, hogy nagyon nehéz megbízható mutatókat találni.

Magyarországgal kapcsolatban Duronelly azt hansúlyozta: 2012 és 2013-ban a belföldi recesszió tovább mélyül, a végtörlesztés miatti megtakarítások felélése, valamint a romló munkalehetőségek miatt. Ennek az lesz a következménye, hogy cash flow szempontjából pozítiv lesz ugyan az ország, mivel többet adunk el külföldre, mint amennyit fogyasztunk, ez azonban nem jelentkezik majd az országkockázat javuló megítélésében.

A forint árfolyama ráadásul az elmúlt 4-5 évet vizsgálva gyengülő trendben van, igaz a 250 és 300 közötti szintek nem okoznak gondot az országnak az export szempontjából. Nagyon fontos lenne azonban, hogy a januári 225 forintos szintet ne haladja meg jelentősen az árfolyam, ez ugyanis új sávba helyezhetné a forintot.

Duronelly szerint azonban jelentős kockázat van abban, hogy jelenleg a forint viszponylagos erejét annak köszönheti, hogy jelentős pénzek érkeznek a feltörekvő piaci alapokba, amiben, ha lesz egy kisebb korrekció, könnyen okozhat jelentősebb forint gyengülést.

 

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!