Az elmúlt másfél évtizedben jelentősen megnőtt az olyan elemzők és más piaci szereplők száma, akik időről időre tőzsdei és pénzügyi összeomlást jósolnak. Kevesen vannak azonban, akik valóban nagy tételben fel is készülnek rá. Így tett azonban a 22 milliárd font (27,6 milliárd dollárt) vagyon befektetésével megbízott brit Ruffer LLP portfólió menedzsere. Ő az általa felügyelt vagyon jelenleg kétharmadát készpénzben tartja, ez jelentős eltérést jelent az alap historikus 5 százalékos készpénz-allokációjától.

A markáns véleménnyel rendelkező alapkezelő, Matt Smith szerint az ebből származó bevételeket egyrészt hitel nemteljesítési biztosítások (CDS-ek) és amerikai részvényopciók vásárlására fordítják, amelyek egy jelentősebb tőzsdei áresés esetén fordulnának termőre. Markáns véleménye szerint a piacokon jelenleg rendkívül veszélyes helyzet kezd kialakulni, ami több tényezőből áll:

  • az alacsony volatilitás miatt egyre több vásárlás történik a részvénypiacon;
  • a Fed eközben egyre több likviditást szív ki a pénzügyi rendszerből.

Ha azonban a Fed likviditás csökkentő lépéseinek hatása megjelenik a piacon és megemelkedik a volatilitás, az automatikusan eladási hullámot fog generálni.

Ez az egész ökoszisztéma, amely a volatilitás eladására épül, hirtelen reflex-szerűen elmozdulhat a másik irányba is

– mondta a Bloombergnek.

A Ruffer működése lehetővé teszi, hogy ne hatalmas területeket lefedő befektetési eszközökbe aprózza el az alapok tőkéjét, hanem azokat néhány koncentrált befektetési sztoriban próbálja meg kamatoztatni. Ezen nagyot tudott keresni például 2020-ban a bitcoinnal, de tavaly az általános részvény és kötvénypiaci szárnyalás alatt Total Return Fundjuk 6 százalékot veszített.

Az amerikai kamatcsökkentéssel kapcsolatos túlzott optimizmus miatt a piacokon az árazás már-már a tökéletességhez közeli állapotban vannak. Ez jelentősen növeli az 1987-es fekete hétfőhöz hasonló események bekövetkezésének kockázatát. Smith szerint ezért van itt az ideje az óvatosságnak. Neki egyébként a 2008-as globális pénzügyi válság tetőpontján 16 százalékos hozamot sikerült termelnie befektetőinek.

A Ruffernek egyébként nem túl rossz teljesítménye, a Total Return Fund 200-es indulása óta átlagosan évi 8,1 százalékos hozamot termelt a befektetőknek. Értékét több, mint ötszörösére növelte ezen idő alatt, miközben az S&P 500-as index három és félszerezte a sajátját. a cég alapkezelőinek elmondása szerint alapvetően két céljuk van, az egyik a befektetők tőkéjének megőrzése, a másik pedig a minél jobb hozam elérése. Most azonban olyan időszak van, amikor az első lehet a fontosabb.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!