Az amerikai ügyészek két kínai állampolgár ellen vádat emeltek a kínai Huawei Technologies vállalat elleni büntetőeljárás akadályozásának kísérletével. Négy másik ellen pedig azért indítottak eljárást, mert állításuk szerint Pekingnek próbáltak kémkedni, az általuk jogellenes befolyásolási törekvéseknek nevezett tevékenységük miatt.

Az ügyészek Guochun He és Zheng Wang kínai állampolgárokat vádolták meg azzal, hogy megpróbálták akadályozni a nemzetközi távközlési vállalat elleni büntetőeljárást. Bár a bírósági dokumentumok nem nevezték meg a vállalatot, egy, a nyomozást ismerő személy szerint megpróbáltak beavatkozni a Huawei elleni büntetőeljárásba. A szövetségi ügyészek elmondták, hogy három különálló csoport résztvevői ellen emeltek vádat.

„Az igazságügyi minisztérium nem fogja eltűrni, hogy bármely külföldi hatalom megpróbálja aláásni a demokráciánk alapját képező jogállamiságot” – mondta Merrick Garland igazságügyi miniszter egy sajtótájékoztatón a Reuters szerint.

Kémkedési botránnyal is kiegészült az ügy

A tájékoztatásból kiderül, hogy az ügyészek négy kínai állampolgárral szemben is vádat emeltek az általuk régóta tartó hírszerzési kampánynak nevezett ügyben. Ennek része, volt hogy a két gyanúsított, He és Wang megpróbáltak bizalmas információkat szerezni a tanúkról, a tárgyalás bizonyítékairól és a vállalatot esetlegesen érő új vádakról. Ennek érdekében a vád szerint megpróbáltak beszervezni valakit egy amerikai bűnüldöző szervtől, akiről azt gondolták, hogy segíthet nekik kémkedni Kína számára. Utóbbi személyről azt sejtik, hogy kettősügynök volt.

2021 októbere óta He és Wang 14 000 dollárt, valamint 600 dollár értékű ékszert fizetett a beszervezett személynek, cserébe azért, amit bizalmas információnak hittek az igazságügyi minisztérium vizsgálatáról és a cég elleni büntetőeljárásról. A panasz szerint He és Wang először akkor kezdett el nem nyilvános információkhoz jutni az Igazságügyi Minisztérium vizsgálatával kapcsolatban, amikor a vállalat ellen 2019-ben először vádat emeltek. Végül 2021-ben buktak le. 

A Huawei ellen 2018-ban emeltek vádat, mert állítólag félrevezette az HSBC-t és más bankokat az amerikai szankciók hatálya alá tartozó Iránban folytatott üzleti tevékenységével kapcsolatban. 2020-ban az ügyet további vádakkal egészítették ki, többek között azzal, hogy hat amerikai technológiai cégtől üzleti titkokat lopott el, és 2009-ben a kormányellenes tüntetések során segített Iránnak nyomon követni a tüntetőket. A Huawei minden esetben ártatlannak vallotta magát.