Nincs is jobb, mint karácsony környékén egy kis bejglivel és forró csokival vagy teával – ki melyiket preferálja – bekuckózni a kanapéra, és végiggörgetni az ünnepi filmkínálaton. Az persze már egy másik kérdés, hogy ilyenkor rendszerint minden egyes családtag másik filmre voksol.

Az viszont, hogy melyik alkotás milyen összbevételt generált eddig, jól mutatja, melyek kerültek ki legtöbbször győztesen ezekből a családi összecsapásokból. No, meg persze a tévétársaságok, a kábelszolgáltatók és streaming csatornák döntéshozói közötti összecsapásokból.

Box Office Mojo 1998 óta követi, melyik film milyen bevételt generált összességében. Így könnyen visszakereshető az oldalon az is, melyek minden idők legsikeresebbnek tekinthető karácsonyi filmjei. Lássuk hát a top 10-es listát!

1. A Grincs (2018)

Globális bevétel: 526 millió dollár

Büdzsé: 75 millió dollár

 

A Grincs főhőse magányosan él barlangjában a Kobak-hegyen, egyetlen élőlényt tűr meg huzamosaban maga mellett, mégpedig a kutyáját, Maxot. A Grincs kuckója roskadásig tele van a saját kényelmét szolgáló találmányaival. Csak akkor kell Kifalvára látogatnia, amikor kifogy az élelemből. Kifalva azonban minden évben egyre nagyobb, fényesebb és hangosabb karácsonyi ünnepléssel zavarja meg hősünk nyugalmát. Rádöbben, hogy egyetlen megoldást maradt csupán arra, hogy az év ezen időszakában is biztosítsa a békét és nyugalmat: el kell lopnia a karácsonyt.

2. Reszkessetek, betörők! (1990)

Globális bevétel: 476,6 millió dollár

Büdzsé: 18 millió dollár

Ki ne ismerné Kevint, aki besokall a saját családjától?! Kevin McCallisterről egy rohanós karácsonyi kiruccanás forgatagában megfeledkezik a családja, így egyedül marad otthon. Magányát azonban gyorsan betörők zavarják meg. A kisfiú mindent megtesz, hogy megvédje tőlük az otthonát.

Lehet a 2018-as Grincs listavezető összbevétel tekintetében, de minden idők legnézettebb karácsonyi filmje akkor is a Reszkessetek betörők! Magyarországon is ez utóbbi az elmúlt húsz év legtöbbször TV-ben sugárzott filmje

– nyilatkozta az Economxnak Dudás Viktor filmszakértő.

3. Reszkessetek, betörők! 2. – Elveszve New Yorkban (1992)

Globális bevétel: 358,9 millió dollár

Büdzsé: 28 millió dollár

 

Az első rész sikerén felbuzdulva persze gyorsan elkészült a Reszkessetek, betörők! második része is. Ez pedig – bár felül nem tudta múlni az elsőt, de – szintén népszerűnek bizonyult. Jócskán hozott a konyhára, hogy Kevin New York-ban is megperzselte, lefestette, valamint le- és kiütötte a betörőket.

4. A Grincs (2000)

Globális bevétel: 345,8 millió dollár

Büdzsé: 123 millió dollár

 

Egy másik Grincs-történet is felkerült a legtöbb bevételt generáló karácsonyi filmek listájára. A történet gyakorlatilag ugyanaz, a különbség mindössze annyi, hogy ebben Jim Carrey tett kísérletet arra, hogy ellopja a karácsonyt. Bevétel tekintetében egyértelműen a 2018-ban éltre keltett animációs figura vitte a pálmát.

5. Karácsonyi ének (2009)

Globális bevétel: 325,2 millió dollár

Büdzsé: 200 millió dollár

 

Jim Carrey ehhez a filmhez is hozzátette a maga részét: ő adja a főhős, Ebenezer Scrooge hangját. A Karácsonyi ének animációs film Charles Dickens angol író klasszikusa nyomán készült.

Scrooge-ot időutazásra viszi a múlt, a jelen és a jövő karácsonyának szelleme. Szembesítik addigi érzéketlenségével, kapzsiságával, ahogy azzal is, hogy hamarosan meg fog halni. Utolsó esélyt kap arra, hogy túllépjen korábbi életén, jellemén, és változzon, változtasson.

6. Polar Expressz (2004)

Globális bevétel: 316,8 millió dollár

Büdzsé: 165 millió dollár

A tízéves főhős már pont abban a korban van, mikor a gyerekek elkezdenek kételkedni a Mikulás létezésében. Az éjszaka közepén azonban éppen a házuk előtt áll meg egy hatalmas vonat, a Polar Expressz. A kalauz közli vele, hogy érte jöttek, indulnak az Északi-sarkra, ahol a Mikulás a kiválasztott gyermeknek átadja az első karácsonyi ajándékot.

Ismerős hangban ebben az esetben sincs hiány: Tom Hanks is közreműködött a Polar Expressz szinkronizálásában.

7. Igazából szerelem (2003)

Globális bevétel: 249 millió dollár

Büdzsé: 40 millió dollár

 

A romantikus vígjátékok kedvelői számára kihagyhatatlan darab az Igazából szerelem. Az idén éppen húszéves film készítői nem szerénykedték el a stáblistát, olyan színészeket szerződtettek, mint

  • Hugh Grant;
  • Colin Firth;
  • Liam Neeson;
  • Alan Rickman;
  • Emma Thompson;
  • Keira Knightley és
  • Billy Bob Thornton.

Érdekesség, hogy ehhez képest a büdzsé nem ugrott meg annyira, mint például az egy évvel később készült, és a bevételi listán csak egy hellyel előrébb végző Polár Expressz esetében.

8. Mi a manó (2003)

Globális bevétel: 228 millió dollár

Büdzsé: 33 millió dollár

 

A Mi a manó központi alakja Buddy, aki az Északi-sarkon nevelkedett, a Mikulás főmanójának felügyelete alatt. Idővel azonban evidens lesz, hogy kilóg a manóközösségből. Felkerekedik hát, hogy megtalálja az igazi apját, aki New Yorkban él a családjával.

A filmet egyébként a nézők jelentős része egyszer megnézhetőként jellemezte, egyes kommentelők szerint egyenesen irritáló a főszerepet játszó Will Ferrell. A Mi a manó ettől függetlenül utat talált magának a legnagyobb bevételt generáló karácsonyi filmek top 10-es listájára.

9. Holiday (2006)

Globális bevétel: 205,8 millió dollár

Büdzsé: 85 millió dollár

 

A Holiday egy újabb romantikus vígjáték, amely stáblista tekintetében szintén próbált biztosra menni – még ha nem is szerződtettek annyi hírességet, mint az Igazából szerelem készítői. Mindenesetre Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law és Jack Black neve szinte borítékolta is a sikert.

A film alaptörténete, hogy két nő otthont cserél egymással egy-egy pasimentes vakáció reményében. Nem nehéz kitalálni, hogy végül bejönnek-e a számításaik.

10. Télapu (1994)

Globális bevétel: 190,5 millió dollár

Büdzsé: 22 millió dollár

 

A Télapu főhőse, Scott szemtanúja annak, hogy a Télapó leesik a tetőről. Felveszi a Mikulás kabátját, ezzel pedig – tudtán kívül – aláírja, hogy ő veszi át a Mikulás-stafétát. Legnagyobb meglepetésére pocakot és fehér szakálla növeszt, és kénytelen beletörődni, hogy onnantól kezdve az ő reszortja kiosztani az ajándékokat.

Leáldozóban a karácsonyi műfaj?

A filmszakértő rámutatott,

az utóbbi években egyre ritkábban kerülnek a mozikba karácsonyi hangulatú filmek karácsonykor, mivel a blockbusterek – Marvel, StarWars, Avatar – rendre kisajátítják az év végi időszakot a mozikban és eltipornak minden más jellegű tartalmat. A kábelszolgáltatók sem készülnek ilyen filmekkel, mert ők az egész világ közönségét próbálják megszólítani. Mivel földrajzilag és kulturálisan is egyre sokszínűbb az előfizetői összetételük kerülik „klasszikus” karácsonyi történeteket. Akad persze egy-egy ellenpélda, de az elmúlt időszakban nem készült jelentősebb karácsonyi témájú produkció

– mondta Dudás Viktor.