A Wizz Air az általános szerződési feltételek között olyan szabályt alkalmaz, amelyben az uniós 261-es irányelv alapján a járatok késéséért vagy törléséért kifizetendő kártérítés ügyét a honlapon történt regisztrációval az utasnak kell kezdeményeznie - olvasható a portálon.

Ha a károsult harmadik felet, tehát ügyvédi irodát vagy erre szakosodott behajtót kér fel, akkor a Wizz Air plusz díjat számol fel, amelyet a kártérítés összegéből kell levonni. Sőt, a kifizetést a légitársaság csak akkor indítja el, ha az átutalás kedvezményezettje a károsult, nem pedig a behajtó.

Mivel a fogyasztóvédelem szerint a Wizz Air elutasította az egyezkedést, a szervezet a berlini regionális bíróságon támadta meg a gyakorlatát.

A testület úgy ítélt, hogy a Wizz Air jogilag is hátrányosan különbözteti meg az utasokat, és korlátozza a jogaikat. Megjegyezték továbbá, hogy a légitársaságoknak együtt kell élniük azzal, hogy kártérítést kell fizetniük, és nem tisztességes eljárás, ha a saját szabályaikkal ellehetetlenítik a behajtásra szakosodott vállalatokat.