A Westinghouse Electric amerikai vállalat fogja megépíteni Lengyelország első atomerőművét – jelentette be Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Morawiecki megbízhatónak és biztonságosnak tartja azokat a technológiákat, amelyeket az amerikai cég használ. Az első három reaktor építési technológiájáról év végéig döntenek.

Még 2021 februárjában lépett életbe az a lengyel-amerikai kormányközi megállapodás, amelynek egyik eleme a békés célú, harminc évre szóló atomenergetikai együttműködés is. Lengyel atomreaktorok építésére a dél-koreai Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), valamint az Électricité de France (EdF) francia energiaipari óriásvállalat is ajánlatot tett.

A 2020-ban jóváhagyott lengyel atomenergetikai kormányprogram szerint Lengyelország 2043-ig hat atomreaktort tervez építeni. Az első, 1-1,5 gigawatt áramtermelési kapacitású reaktor után két-háromévente létesítenének további, 6-9 gigawatt kapacitású erőművet. A 2040-ig szóló lengyel energetikai kormányprogram szerint fokozatosan csökken majd a szénalapú energia aránya.

A Westinghouse által épített erőmű első reaktorát 2033-ban helyezhetik üzembe.