A Fortune 500 most adta ki az első európai kiadását, amely a cégeket aszerint sorolja fel, hogy mennyi pénzt termelnek. A rangsorban a kontinens 24 különböző országának vállalatai szerepelnek, köztük Oroszországé is.

A teljes Fortune 500 európai vállalat összbevétele több mint 13 ezer milliárd euró, ami Németország GDP-je 3,5-szeresének felel meg. Összehasonlításképpen, az amerikai Fortune 500-as lista összbevétele 16,9 ezer milliárd euró, a Fortune Global 500-as lista bevétele pedig 38,3 ezer milliárd euró.

Az európai vállalatoknak számos kihívással kellett megbirkózniuk a legutóbbi pénzügyi évben, többek között az ukrajnai háborúval és annak az energiaárakra gyakorolt hatásaival – számolt be róla az Euronews.

A gazdaságának lemaradásáról szóló közelmúltbeli jelentések ellenére Németország még mindig Európa legnagyobbja, ha a jövedelmező vállalatokról van szó: A listán 80 német cég szerepel, köztük a listán második Volkswagen és a harmadik Uniper.

Szintén figyelemre méltó az orosz Gazprom, amely annak ellenére, hogy Moszkva Ukrajna elleni háborúja miatt a nyugati szankciók egész sorával küzd, még mindig a 10 legnagyobb európai szereplő között van a nyolcadik helyen.

Mivel a globális feszültségek és háborúk felhajtották az energiaárakat és korlátozták az ellátást, az ágazat nagy szereplői megnövekedett bevételekkel rendelkeznek, és így a lista legjobb helyeit, köztük az első helyet is megszerezték: A brit energiaipari óriás, a Shell tavalyi 355,8 milliárd eurós éves bevételével a legnagyobb európai vállalkozás.

A 2023-as Fortune 500 Europe top 10-es listája

 

  1.  Shell (Egyesült Királyság)   
  2. Volkswagen (Németország)
  3. Uniper (Németország)
  4. TotalEnergies (Franciaország) 
  5. Glencore (Svájc)   
  6. BP (Egyesült Királyság)  
  7. Stellantis (Hollandia) 
  8. Gazprom (Oroszország) 
  9. Mercedes-Benz csoport (Németország)
  10. Electricité de France (Franciaország)

 

A banki és pénzügyi szektor viszont, amelyet a gyenge fúziós és felvásárlási piac akadályoz, a listán hátrébb szerepel: a spanyol Banco Santander a 21., a francia BNP Paribas a 27., az egyesült királyságbeli HSBC Holdings pedig a 28. helyen. A pénzügyi vállalatok közül egyébként 84-en szerepelnek a listán.

Az energia- és pénzügyi szektoron kívül az építőanyag- (30), az élelmiszer- és italgyártás (27), valamint a kiskereskedelem (25) ágazatának vállalatai is szerepelnek az 500 legnagyobb európai vállalat között.

"Az európai vállalatoknak számos kihívással kellett megküzdeniük a legutóbbi pénzügyi évükben, beleértve az ukrajnai háborút és annak az energiaárakra gyakorolt hatásait, valamint a magas infláció és kamatlábak miatti gazdasági ingadozást"

– mondta Scott DeCarlo, a Fortune listájának szerkesztője.

Mely országoknak vannak a leggazdagabb vállalatai?

Németország után az Egyesült Királyság a Fortune 500-as listán a legjobban képviselt ország: 76 vállalat szerepel a rangsorban, több mint 1,87 ezer milliárd euró értékben, azaz a lista összbevételének több mint 15 százalékát adják.

A listán szereplő brit háztartási nevek közé tartozik a Tesco (34), a BT Group (152), a Diageo (188), a Marks & Spencer (255), a John Lewis Partnership (274) és a BBC Group (436).

Az Egyesült Királyságot és Németországot Franciaország követi: 71 francia vállalat szerepel a listán, míg Hollandia 37, Svájc pedig 36 céget ad.

A Fortune 500 Europe listáján 35 női vezérigazgató szerepel, ami 7 százalékos arány. Ez több, mint az 5,8 százalékos női képviselet a Fortune Global 500-ban, de kevesebb, mint az amerikai Fortune 500-ban szereplő 10,4 százalék.

A listán szereplő vállalatok többsége jól bejáratott, átlagosan 108 éves. A legrégebbi vállalat a listán az Anheuser-Busch InBev, amelynek németországi gyökerei 1366-ig nyúlnak vissza.