A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója eleinte a most már X néven ismert közösségi média oldal legnagyobb részvényese volt. Erre válaszul a vállalat azt a javaslatot tette az üzletembernek, hogy az igazgatótanács tagja lehet, amennyiben nem szerez 14,9 százaléknál nagyobb tulajdonrészt. Elon Musk ehelyett felvásárlási ajánlatot tett a Twitter összes részvényére. A tulajdonoscsere végül 44 milliárd dollárba került. 

A vezérigazgató kötődése a platformhoz nem csak üzleti értelemben volt látható, hiszen a milliárdos többször hangsúlyozta, hogy szerinte a Twitter az egyetlen olyan közösségi platform, ahol még valódi szólásszabadságot élvezhetnek az internetezők. – írja a MediaFuture. 

A felvásárlást követően a felhasználók és hirdetők körében is általános bizonytalanság volt tapasztalható. Ennek oka egy olyan irányvonal, amely alapjaiban változtatta meg a sokak által kedvelt Twittert. A számos kétes fogadtatású döntés egyike a ”Twitter-amnesztia„ amelynek keretén belül Musk feloldotta számos Twitter-felhasználó korábbi felfüggesztését. 

Az érintett profilok között találhatjuk Donald Trump volt amerikai elnökét vagy éppen Andrew Tate influenszerét, akiket nem ok nélkül tiltottak le a platformról.

Médiatartalom-megfigyeléssel foglalkozó civil szervezetek aggodalmai szerint a felhasználók felfüggesztésének visszavonása a gyűlöletbeszéd és gyűlölködő megnyilvánulások számának megnövekedésével járhat. Ennek az is oka, hogy a cégtől elbocsátott vagy önként távozó alkalmazottak egy része tartalommoderátor volt.

Elon Musk nyilatkozata szerint a vállalat nem fogja eltűrni gyűlöletkeltő bejegyzéseket. Az amnesztia-döntés visszhangja azonban akkora volt, hogy egy ideig úgy tűnt a Twitter mobilos alkalmazását a Google Play és Apple App Store alkalmazásboltokból is kitilthatják. 

Az új tulajdonos múlt évben teljes arculatváltást eszközölt, a jól ismert kéket feketére, az oldal nevét pedig Twitterről X-re módosította.

A sorozatos megkérdőjelezhető döntések hatására a felhasználók és hirdetők egy része teljesen elpártolt a X-től A helyzet súlyosságát szemlélteti hogy a vállalat hirdetési bevételei a 2022-es 4 milliárd dollárról 1,9 milliárd dollárra csökkentek a múlt év végére. Viszonyításképpen, a Twitter megvásárlására felvett 13 milliárd dolláros tartozás törlesztőrészlete évi 1,2 milliárd dollár.

A X-et így gyakorlatilag a csőd fenyegeti, amennyiben nem történik jelentős változás. Elon Musk egyik lehetősége egy kedvezőbb éves törlesztőrészlet kialakítása, illetve az oldal megbízhatóságának, kiszámíthatóságának bizonyítása és ezzel a hirdetők bizalmának visszanyerése.  

Elon Musk veszélyes vizekre evezett, nagy bukás lehet belőle

Egymást érik a botrányok Elon Musk háza táján, ráadásul az X platform – korábban Twitter – sem muzsikál éppen jól. A milliárdos drogbotrányáról és annak hatásairól ITT olvashat.